Vanilia este o orhidee tropicală originară din America Centrală și Mexic.

Orhideea a fost cultivată pentru prima dată de poporul Totonac-Aztec, care locuia în orașul cunoscut azi ca Veracruz. Aceștia au fost invadați de un trib aztec din centrul Mexicului care s-au îndrăgostit de vanilie și au numit-o  „Tlilxochitl”, adică „floare neagră”.

Mayașii încorporau vanilia în diferite băuturi și preparate pentru a stârni dorința. Bautura Maya de poveste, Chocolatl avea arome și condimente fermecătoare, printre care principalele erau ciocolata și vanilia. Puterile afrodiziace care stimulau libidoul l-au făcut pe legendarul împărat aztec Moctezuma să bea pe zi în jur de 5o de câni de băutură infuzată cu vanilie.

Recomandări

BORIS DĂ CĂRȚILE PE FAȚĂ
BIDEN VREA PACE
IARNĂ RECE ÎN EUROPA
ONU CONDAMNĂ ATACURILE
TE LASĂ CU TELEFONUL?
NINTENDO ARE MUZEU

Vanilia a fost introdusă în Europa de conchistadorul Hernan Cortes după ce spaniolii au cucerit aztecii în anii 1520, dar până la mijlocul secolului al XIX-lea Mexicul rămâne principalul producător și furnizor de vanilie din lume.

În 1819 , plantele de vanilie au fost expediate de oamenii de afaceri francezi spre câteva insule de pe coasta Indiei, în speranța că își pot crea propria aprovizioanare. Dar fără succes timp de mulți ani pentru că nu puteau să polenizeze vanilia. Abia în 1841, un sclav de 12 ani pe nume Edmond Albius și-a dat seama cum să polenizeze manual florile de vanilie într-un mod rapid și eficient, folosind un fir de iarbă și degetul mare. Metoda de polenizare a lui Edmond care este folosită și astăzi a permis cultivarea comercială a păstăilor în afara Mexicului natal.