• Vanilia este o orhidee tropicală originară din America Centrală și Mexic.
  • Mayașii încorporau vanilia în diferite băuturi și preparate pentru a stârni dorința.
  • Edmund Albius de 12 ani arată europenilor metoda de polenizare a vaniliei, în 1841.

Vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume după șofran, un condiment cu o industrie de sute de miliarde de dolari care ajunge în Europa acum 180 de ani cu povestea lui Edmund.

Înainte de Edmund, vanilia este adusă în Europa de conchistadorul Hernan Cortez în 1520, dar abia în 1841 un sclav în vârstă de 12 ani descoperă cum să polenizeze floarea de orhidee de vanilie. Când plantatorul Beaumont se plimba pe câmp cu băiatul de 12 ani a observat două fructe de vanilie pe o viță de vie.

Acesta îi explică lui Beumont că fiecare orhidee de vanilie are părți masculine și feminine, împărțite printr-o membrană pentru a preveni autopolenizarea. Astfel, băiatul a ridicat membrana separatoare a celor două părți, a luat un fir de iarbă și cu ajutorul acestuia a amestecat părțile masculine cu cele feminine. El a primit numele de Albius, un fel de albinuță și a fost recunoscut pentru metoda de polenizare, metodă care se folosește și astăzi în Mexic.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Unde ia naștere acest scump condiment?

Orhideea a fost cultivată pentru prima dată de poporul Totonac, care locuia în orașul cunoscut azi ca Veracruz. Aceștia au fost invadați de un trib aztec din centrul Mexicului care s-au îndrăgostit de vanilie și au numit-o „floare neagră”.

Mayașii încorporau vanilia în diferite băuturi și preparate pentru a stârni dorința. Bautura Maya de poveste, Chocolatl avea arome și condimente fermecătoare, printre care principalele erau ciocolata și vanilia. Puterile afrodiziace care stimulau libidoul l-au făcut pe legendarul împărat aztec Moctezuma să bea pe zi în jur de 5o de câni de băutură infuzată cu vanilie.

Citește și