• Procurorii Secției I a DNA au declanșat a doua anchetă pe potențialele fapte de corupție din ASSMB.
  • Perchezițiile DNA vizează potențiale practici ilicite în derularea procedurilor de achiziție publică, prin implementarea în cadrul unor spitale din București a unor servicii IT.

Procurorii Secției I a DNA fac astăzi o serie de percheziții la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), la sediul Spitalului de Boli Cronice „Sfântul Luca” din București și la sediul Spitalului Clinic Colțea din București, vizând suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, comise de funcționari publici, în cursul anului 2023, în contextul derulării unei proceduri de achiziție publică, care prevedea implementarea în cadrul unor spitale din București a unor servicii IT.

Potrivit unor surse judiciare, vizată de ancheta DNA este Oana Gabriela Sivache, directorul general al ASSMB, numită în funcție cu sprijinul lui Vlad Voiculescu, vicepreședinte USR și președinte al USR București.

Procurorii suspectează că în anul 2023, în vederea instalării unui sistem informatic, au fost viciate procedurile de achiziție publică organizate pentru implementarea sistemului de colectare și procesare a datelor medicale, în spitalele din administrarea municipalității.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Procurorii cred că în acest caz s-ar fi comis mai multe acte clasice de corupție și, în acest sens, cu acordul judecătorilor, ridică în cadrul perchezițiilor mai multe medii de stocare, contracte și înscrisuri.

În septembrie 2023, DNA a mai instrumentat un dosar cu privire la presupuse face de corupție comise în ASSMB, în care colaborator al procurorilor a fost chiar Oana Gabriela Sivache, cea care a sesizat problemele la DNA pe 5 aprilie 2023.

Ulterior, pe 6 decembrie 2023, Secția I a DNA l-a trimis în judecată pe Cristian Plută, fostul director adjunct al ASSMB, și pe alte 3 persoane pentru fapte de corupție. Plută, arestat preventiv, a fost acuzat oficial de comiterea a trei fapte de luare de mită și de permiterea unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Primul dosar DNA vizând acte de corupție din ASSMB a fost trimis spre judecata Curții de Apel București.

Citește și