• Codurile QR au ajuns să fie utilizate pe scară largă în ultimii ani, ca o modalitate de a oferi un link practic și unic către un anumit site web sau alt serviciu.
  • Utilizarea lor a crescut în special în timpul pandemiei.
  • Acestea au putut fi folosite pentru a direcționa oamenii către meniuri online, de exemplu, fără niciun contact.

Oamenii ar trebui să fie atenți atunci când scanează codurile QR, au avertizat oficialii americani. Potrivit Comisiei Federale pentru Comerț (Federal Trade Commission), atacatorii se folosesc de această tehnologie, devenită acum foarte răspândită, pentru a ascunde link-uri către site-uri web malițioase. Aceasta a avertizat că infractorii le folosesc din ce în ce mai mult pentru a fura informații personale și pentru a efectua alte atacuri cibernetice, scrie The Independent.

Codurile QR au ajuns să fie utilizate pe scară largă în ultimii ani, ca o modalitate de a oferi un link practic și unic către un anumit site web sau alt serviciu. Utilizarea lor a crescut în special în timpul pandemiei, când au putut fi folosite pentru a direcționa oamenii către meniuri online, de exemplu, fără niciun contact.

Această utilitate și adoptarea pe scară largă le-a făcut atractive pentru escroci, a declarat FTC. Aceeași tehnologie care le face să fie o modalitate rapidă de a ajunge la un link le-a permis, de asemenea, atacatorilor cibernetici să le folosească pentru a trimite rapid oamenii către site-uri web rău intenționate.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

Atacatorii ar putea acoperi un cod QR de pe un parcometru cu propriul cod, care trimite oamenii către un site web fals de plăți, a avertizat FTC. Unii le pot trimite direct prin e-mail sau SMS, cu o scuză pentru motivul pentru care trebuie scanat: de exemplu, pretinzând că ați ratat o livrare sau că a existat un comportament suspect într-un cont online.

Cum îți pot fura atacatorii datele

Aceste linkuri îi vor duce de obicei pe oameni pe un site web fals care pare real, dar nu este. Acestea ar putea apoi să colecteze detalii de conectare sau de plată pentru a fi utilizate în cadrul infracțiunilor informatice.

FTC a avertizat oamenii că ar trebui să verifice orice cod QR pe care îl văd într-un loc neașteptat și să se asigure că acesta îi duce într-adevăr la site-ul web corect. Acesta ar putea include un URL care arată ca cel pe care îl falsifică, dar care schimbă o literă, de exemplu.

De asemenea, a avertizat oamenii să nu scaneze codurile QR din e-mailuri sau mesaje text neașteptate, „mai ales dacă vă îndeamnă să acționați imediat”. În cazul în care un mesaj pare să nu fie legitim, contactați compania prin intermediul unui număr de telefon sau al unui site web cunoscut, recomandă.

Citește și