• Jocurile Olimpice de la Paris ar putea începe cu scandaluri.
  • Cei 4 lideri în frunte cu Președintele Tony Estanguet sunt vizați în 6 anchete.
  • Parchetul Național Financiar acuză favoritisme, piețe trucate, conflicte de interese.

Principalii lideri ai Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 în frunte cu președintele Tony Estanguet sunt ținta mai multor procese penale, în special pentru suspiciuni de „favoritism” și „primire ilegală de interese”.

Ce se întâmplă cu Jocurile Olimpice?

Primul care a intrat în atenția Parchetului Național Financiar este chiar președintele Comitetului, Tony Estanguet. Procuratura face o anchetă  referitoare la condițiile de remunerare a acestuia (270.000 de euro brut anual) începând din 2018. Nu este singurul vizat. Primii patru lideri din ierarhia Comitetului de organizare sunt în vizorul justiţiei.

În marja mai multor percheziții spectaculoase efectuate în vara anului trecut, mass-media a aflat de existența unor procese penale desfășurate încă din 2017 pentru „primire ilegală de interese”, „favoritism” și „deturnare de fonduri publice” vizând mai multe contracte atribuite de comitetul de licitație (GIP 2024) și Comitetul de organizare a JO, precum și conflicte de interese împotriva lui Etienne Thobois, actualul director general.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Ne așteptăm la arestări chiar înaintea Jocurilor?

PNF a accelerat clar ritmul în vara anului trecut prin deschiderea altor fronturi juridice. În iulie, împotriva unui fost înalt funcționar de la Bercy, iar în septembrie, a fost deschisă o nouă anchetă preliminară pentru „favoritism”, împotriva directorului general adjunct și numărul trei al Cojop, Michaël Aloïsio.

Iar în urma perchezițiilor din iunie 2023, PNF a deschis o altă anchetă preliminară pentru „primire ilegală de interese”, „favoritism” și „disimulare” privind mai multe piețe legate de Jocurile Olimpice din 2024.

Astăzi, PNF precizează că, „nu vor exista arestări în timpul Jocurilor Olimpice. În rest, aceste investigații se desfășoară după un ritm obișnuit, dictat mai ales de cerințele operaționale ale procedurilor și de amploarea muncii de investigație.

Citește și