• DNA cere Senatului României ridicarea imunității fostului premier, Florin Cîțu (PNL), în dosarul achiziției de vaccinuri.
  • Procurorii DNA cer președintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva foștilor miniștri ai Sănătății – Vlad Voiculescu (USR) și Ioana Mihăilă (Reper).
  • Surse: dosarul achiziției de vaccinuri în România a fost deschis DNA în 2021.
  • Dosarul DNA are 27 de volume.
  • România a cumpărat în plus 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

UPDATE – Marcel Ciolacu spune că PSD va vota pentru ridicarea imunității lui Cîțu

Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că social-democraţii vor vota pentru ridicarea imunităţii senatorului PNL Florin Cîţu.

„Un lucru pe care îmi aduc aminte că l-am spus când eram în opoziţie, în timp ce noi eram în casă, se făceau mari afaceri în România. E una dintre afaceri achiziţionarea vaccinurilor, mai sunt şi altele, amintiţi-vă izolete, măşti neconforme. Întotdeauna aflarea adevărului duce ca o societate să fie mult mai aşezată şi mult mai liberă. Nu am comentat niciodată decizia unui magistrat, nu o să comentez nici de această dată. Categoric, colegii mei vor vota pentru ridicarea imunităţii”, a afirmat Ciolacu.

UPDATE – Reacție Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei

Niciunui om onest nu ar trebui să-i fie frică de nicio anchetă corectă. Însă, dacă se dovedește că domnul Voineag, actualul șef al DNA, cel care a folosit procuratura pentru a bloca ancheta asupra plagiatului domnului doctor Ciucă, o folosește acum pentru a doua oară, atunci el este cel care devine penal.”

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE – Reacția lui Cătălin Drulă

Nu ne vor intimida. Ne-au trimis semnale să ne potolim. Să nu construim Polul de Dreapta. Să nu contăm în alegerile de anul viitor pentru care scenariul de culise e deja pregătit. Dosare activate când e convenabil politic, în campanie electorală, am mai văzut. Așa știu ei să lucreze.

Vlad Voiculescu este un om cinstit, care în cele 3 luni ca ministru, a acționat responsabil și cu patriotism. PNL și-a asumat vaccinarea anti-COVID. Premierul Cîțu și ministrul Apărării Ciucă, șeful dlui. Gheorghiță de la Comitetul de vaccinare au coordonat acest proces. N-am fost de acord cu ei la multe decizii, iar Vlad Voiculescu a și fost dat afară din guvern pentru că i-a deranjat pe speciali care voiau centre de vaccinare doar pentru ei.

Totuși, deciziile de oportunitate, mai ales în condiții de criză, sunt exact asta. Au decis Iohannis și Cîțu comandarea a prea multe vaccinuri bazat pe informațiile de atunci? Posibil, cu mintea de acum, dar nu așa se judecă într-o criză și nu e nimic “penal” în asta. Uniunea Europeană a comandat 4,6 miliarde de doze la o populație de 450 de milioane. Nu se știa la acel moment ce se va întâmpla cu producția, ce tulpini vor apărea, de câte rapeluri va fi nevoie. Vrea DNA să-i investigheze și pe ei?

PSD s-a aruncat asupra acestei teme false pentru a acoperi portbagajele cu bani, azilele groazei și toate actele de corupție oribilă care au mutilat România. PNL se teme de crearea Polului de Dreapta care îi va trimite la lada de gunoi a Istoriei pentru ce fac țării. Împreună vor să guverneze întru hoție încă 4 ani cu un măscărici convenabil ca singură Opoziție.

Ne hărțuiesc zilnic, ei și trompetele media, ne amenință primarii, ne spun că dacă nu ne potolim nu va fi bine. În timp ce distrug economia României și prăduiesc bugetul țării. Nu vom ceda și doar ne îndârjesc și ne crește determinarea. Veniți alături de noi. 2024 poate fi ultima șansă pentru o generație ca peste țara noastră să nu lase vălul negru al hoției și corupției statale. Împreună putem să-i oprim!”

UPDATE – Reacția Ioanei Mihăilă

Ioana Mihăilă, fosta ministră a Sănătății acuzată de DNA de abuz în serviciu în dosarul vaccinurilor anti-covid, a declarat joi pentru G4Media că am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține. Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat”.

UPDATE – Reacția lui Vlad Voiculescu

Pe 21 septembrie 2021 spuneam că o anchetă privind achiziția de vaccinuri în România este binevenită.
În primul rând pentru că un moment critic pentru România și sănătatea publică a fost transformat într-un spectacol de atacuri politice în ultimii doi de ani de PSD.

Reamintesc că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu.

Alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației.

Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii.

Cu toate că nu am fost de acord cu toate deciziile luate de cei care aveau în coordonare vaccinarea (ex: prioritizarea specialilor, centrele secrete pentru speciali, falsificarea indicatorilor, comunicarea campaniei de vaccinare etc.) și este de notorietate că am fost și dat afară din guvern pentru asta, trebuie spus că cantitatea de doze achiziționate a constituit o decizie de oportunitate în condiții de incertitudine privind disponibilitatea producției, evoluția tulpinilor, necesitatea re-vaccinării.

Sunt desigur semne de întrebare, cum o decizie executivă unde nu cunosc să existe vreo urmă sau vreun element de corupție și care nici măcar nu îmi aparține, face înainte de o campanie electorală subiectul unei acțiuni penale.

Deși sunt semne îngrijorătoare în ultima vreme privind ingerințele politicului în Justiție, am convingerea că există resursele de profesionalism și onestitate în acest sistem, pentru a ajunge la concluzia corectă: aceea că am acționat în cele trei luni ca ministru cu cinste, punând mereu pe primul loc viața și sănătatea oamenilor.”

ȘTIRE INIȚIALĂ

DNA cere astăzi ridicarea imunității parlamentare a fostului premier Florin Câțu și aviz de la președintele Klaus Iohannis pentru anchetarea foștilor miniștri ai Sănătății – Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul achiziției de vaccinuri în România din perioada pandemiei.

Cei trei sunt anchetați de DNA pentru presupuse fapte de abuz în serviciu și de complicitate la abuz în serviciu comise la finalul anului 2020 și în cursul anului 2021.

Procurorii au anunțat astăzi următoarele: „La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.


De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.


Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.


Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941 și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.

Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.


Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Citește și