• Camera Reprezentanților a votat pentru o legislație care ar putea interzice TikTok în SUA până în 2025, solicitând ByteDance să vândă aplicația în 270 de zile sau să se confrunte cu interdicția.
  • Proiectul de lege, parte a unui pachet de ajutor extern, a fost adoptat cu o largă majoritate și include și finanțare pentru Ucraina.
  • Elon Musk a exprimat opoziția față de interdicția TikTok, considerând-o contrară libertății de exprimare.

Camera Reprezentanților a votat sâmbătă să aprobe o legislație care ar putea interzice TikTok la nivel național până în 2025, după ani de investigații pentru a stabili dacă populara aplicație de socializare prezintă riscuri pentru securitatea națională și confidențialitate, scrie Forbes.

Camera a votat 360-58 pentru aprobarea proiectului de lege, care include o anumită finanțare Ucrainei sub formă de împrumut, în timp ce aprobă SUA să folosească activele rusești înghețate pentru a ajuta eforturile de război ale Ucrainei.

Proiectul de lege – inclus într-un pachet de ajutor străin contestat – va cere ByteDance, cu sediul în China, să vândă TikTok în 270 de zile sau să se confrunte cu o interdicție în SUA, deși președintele Joe Biden are opțiunea de a prelungi termenul cu 90 de zile.

Recomandări

CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
BRITANICII CAUTĂ PROFESORI ÎN ROMÂNIA
ACTORUL IAN GELDER A MURIT
CE STAȚIUNI AU ALES ROMÂNII
BRAZILIA ESTE LOVITĂ DE INUNDAȚII
CINE MERGE ÎN FINALA EUROVISION

O versiune anterioară a proiectului de lege care impunea cesionarea ByteDance în termen de 180 de zile a fost accelerată și aprobată cu sprijin bipartizan în Parlament luna trecută, după ce a primit aprobarea rară, unanimă, din partea Comitetului pentru Energie și Comerț al Camerei.

Versiunea respectivă a fost reținută în Senat, după ce senatorul Maria Cantwell, deputat în Washington, a susținut că interdicția ar trebui prelungită de la șase luni la un an pentru a „a se asigura că există suficient timp pentru ca un nou cumpărător să încheie o înțelegere”.

Biden și-a exprimat sprijinul pentru legislație, indicând: „Dacă o adoptă, o voi semna”, în timp ce fostul președinte Donald Trump – care a încercat să interzică TikTok prin acțiuni executive în 2020 – și-a exprimat opoziția față de interdicție, menționând că crede că aplicația reprezintă încă o amenințare la securitatea națională.

Proiectul de lege a fost votat ca parte a unui pachet de ajutor extern. Pachetul legislativ este programat să ajungă la Senat, care revine din pauză pe 29 aprilie.

TikTok a spus că este „nefericit” că Casa „folosește acoperirea unei asistențe străine și umanitare importante pentru a bloca încă o dată un proiect de lege care ar calca în picioare drepturile la libertatea de exprimare a 170 de milioane de americani, ar devasta 7 milioane de afaceri și ar închide o platformă care contribuie cu 24 de dolari. miliarde pentru economia SUA anual.” TikTok a declarat anterior pentru Forbes că forțarea ByteDance să devindă „nu rezolvă problema”, adăugând că „schimbarea proprietății nu ar impune noi restricții asupra fluxurilor de date sau accesului”.

Proprietarul miliardarului X, Elon Musk, și-a scris vineri pe Twitter opoziția față de interdicția TikTok, spunând că aceasta este „contrară libertății de exprimare și de exprimare”. Musk a remarcat că este împotriva proiectului de lege propus „chiar dacă o astfel de interdicție ar putea aduce beneficii platformei X”. Opoziția lui vine la câteva zile după ce a chestionat utilizatorii dacă ar trebui să readucă platforma video de scurtă durată Vine, care s-a închis în 2017. Aproape 70% dintre utilizatori și-au exprimat sprijinul pentru renașterea lui Vine.

Citește și