- Un tribunal cubanez a condamnat doi artiști care critică statul comunist.
- Cei doi au fost acuzați de „ofense adusă simbolurilor patriei”.
- Câștigătorul premiului Latin Grammy se află în închisoare de mai bine de un an, fiind acuzat că a participat la un alt protest, mai mic, în Havana.
Un tribunal cubanez a condamnat doi artiști care critică statul comunist la nouă și cinci ani de închisoare, au anunțat vineri oficialii. Autoritățile cubaneze au arestat în ultima perioadă mai mulți disidenți și au aplicat o serie de pedepse grele.
Rapperul Maykel Castillo, în vârstă de 39 de ani, cunoscut mai bine sub numele de Osorbo, a fost condamnat la nouă ani, în timp ce artistul Luis Manuel Otero Alcantara, în vârstă de 34 de ani, a primit cinci ani de închisoare, a declarat vineri biroul procurorului general.
Alcantara, lider al mișcării de protest pentru libertatea de exprimare San Isidro (MSI), a fost găsit vinovat de „ofensă adusă simbolurilor patriei, sfidare și dezordine publică”, iar Castillo de sfidare și agresiune, a precizat biroul. Washingtonul și grupurile pentru drepturile omului au cerut în mod repetat eliberarea lor. Hotărârea, a declarat pe Twitter Juan Pappier, investigator al Human Rights Watch America: „este o impostură care încalcă în mod deschis libertatea de exprimare și de asociere.”
Alcantara a fost arestat pe 11 iulie anul trecut, când a pornit să se alăture miilor de cubanezi care au ieșit în stradă în cadrul unor proteste fără precedent împotriva guvernului. De atunci, el a fost ținut în închisoare în așteptarea procesului, iar familia sa a declarat că avea o stare de sănătate precară.
Sute de persoane care au luat parte la mitingurile din iulie, multe dintre ele scandând Libertate! și „Suntem flămânzi”, au fost urmărite penal și au primit sentințe de până la 25 de ani. Acuzațiile împotriva lui Alcantara, numit unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din 2021 de către revista Time, toate se referă la evenimente anterioare protestelor.
Arestat pentru insultarea simbolurilor de stat
Osorbo, la rândul său, este coautor al cântecului „Patria y Vida” („Patria și viața” – un joc de cuvinte după sloganul lui Fidel Castro „Patria sau moartea”), care a devenit un refren pentru protestatari și criticii guvernului, dar care a înfuriat autoritățile.
Câștigătorul premiului Latin Grammy se află în închisoare de mai bine de un an, fiind acuzat că a participat la un alt protest, mai mic, în Havana. Procurorii ceruseră pedepse de șapte și zece ani de închisoare pentru cei doi. Ei au fost judecați împreună cu alte trei persoane în spatele ușilor închise la sfârșitul lunii mai.
Aceasta nu a fost prima confruntare a bărbaților cu autoritățile. Pentru a protesta împotriva unui decret care reglementează activitatea artiștilor în 2018, Alcantara a încercat să se acopere cu excremente umane în fața parlamentului, dar a fost arestat înainte ca lucrarea să fie finalizată. În altă zi, el a purtat steagul cubanez pe umeri timp de o lună și a fost dat în judecată pentru insultarea simbolurilor de stat. Anul trecut, el a petrecut aproape o lună în spital în urma unei greve a foamei de opt zile, după ce autoritățile i-au confiscat mai multe dintre lucrările sale atunci când a fost arestat în timpul unei demonstrații.
A fost eliberat, dar a fost arestat din nou de mai multe ori pentru că a încercat să părăsească locuința sa, care fusese înconjurată de poliție, care i-a tăiat serviciul de internet și a ținut vizitatorii la distanță.
Guvernul cubanez îl acuză pe Alcantara că a încurajat o revoltă politică finanțată de Statele Unite, care au sancțiuni împotriva Cubei de șase decenii. Piesa „Patria y Vida” a lui Osorbo a înfuriat autoritățile cu mesajul său rebel, denunțat de presa cubaneză controlată de stat ca fiind o încercare de „interferență politică grosolană”. Versurile includ „S-a terminat” și „Nu ne este frică”, cu imagini ale sărăciei și violențelor polițienești în videoclip.
O fotografie a lui Osorbo, cu pumnul încătușat ridicat în semn de rezistență după ce a scăpat de o tentativă anterioară de arestare, a devenit un simbol al protestului pe insulă.