• „PSD are oameni valoroşi, şi PNL are oameni buni, capabili să preia ministerul Justiţiei. PSD are trei foşti miniştri ai Justiţiei”.
  • „Sunt pensii mari la magistraţi, dar problema este de ce n-am fost noi, ca stat, capabili să asigurăm pensii mari şi pentru ceilalţi” .
  • „Problema pensiilor este în portofoliul ministerului Muncii, nu e problemă de guvernare în dreptul ministerului Justiţiei” .
  • „În condiţiile PNRR există o adevărată schizofrenie cu privire la pensii: prima condiţie vorbeşte de contributivitate, ultima vorbeşte de asigurarea protecţiei constituţionale” .
  • „Ministrul care nu era al PNL, care a scris PNRR, nu s-a consultat cu nimeni nici în Guvern. Problema ridică probleme de abuz politic clar” .
  • „Comisia Europeană ar trebui să ia notă de aceste discordanţe” .

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei în Guvernul PNL – PSD – UDMR, a declarat în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News, că este pregătit să închidă mandatul în fruntea ministerului Justiţiei, în perspectiva rocadei premierilor.

„Eu sunt pregătit să închid acest mandat. Am avut următoarele „eşecuri”: desfiinţarea SIIJ, 3 legi ale Justiţiei, opinie pozitivă de la Comisia de la Veneţia, MCV ridicat cu succes, Codurile Penale le-am făcut din primăvara trecută. Ce spune protocolul pe rocadă – nu ştiu pentru că nu l-am citit. Atunci să meargă Justiţia la PSD, care este problema? PSD are oameni valoroşi, şi PNL are oameni buni, capabili să preia ministerul Justiţiei. PSD are trei foşti miniştri ai Justiţiei”, a declarat Predoiu.

Cât despre problema pensiilor speciale ale magistraţilor, Cătălin Predoiu spune că problema este în portofoliul ministrului Muncii, nu în dreptul ministerului Justiţiei şi susţine că în PNRR există „o adevărată schizofrenie” cu privire la pensii.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Iată declaraţia făcută de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu privire la problema pensiilor speciale ale magistraţilor:

„Problema este în portofoliul ministerului Muncii, nu e problemă de guvernare în dreptul ministerului Justiţiei. Pensia magistratului este un element de statut al magistratului. Un magistrat nu poate fi independent dacă nu-i asiguri un drept la pensie corespunzător muncii lui şi interdicţiilor pe care le are în carieră. Statutul magistraţilor este protejat internaţional de două rezoluţii ONU, de acte internaţionale. Dacă vrei să ai o Justiţie independentă, trebuie să înţelegi că magistratului trebuie să-i creezi un statut aparte. Sunt pensii mari la magistraţi, dar problema este de ce n-am fost noi, ca stat, capabili să asigurăm pensii mari şi pentru ceilalţi. Magistraţii cer o legislaţie care să oprească o depăşire a salariului în plată de către pensie. PNRR a fost un program prost gândit. În condiţiile PNRR există o adevărată schizofrenie cu privire la pensii: prima condiţie vorbeşte de contributivitate, ultima vorbeşte de asigurarea protecţiei constituţionale. Ministrul care nu era al PNL, care a scris PNRR, nu s-a consultat cu nimeni nici în Guvern. Problema ridică probleme de abuz politic clar. De ce ducem problema la pensiile magistraţilor, când principalele probleme trebuie să fie discutarea acestor condiţii? Le-am spus: prin mecanismul rule of law, ne recomandaţi să sistemul în funcţiune, pe de altă parte avem această condiţie prin PNRR. Condiţia din PNRR este contradictorie cu altă condiţie din PNRR. Comisia Europeană ar trebui să ia notă de aceste discordanţe. Dacă te duci şi discuţi cu Comisia Europeană cu problemele pe masă, explici şi ai argumente, poţi să ai şi câştig de cauză”.