CCR a decis, în urmă cu trei ani, că protocoalele secrete încheiate între procurori și SRI erau ilegale. Care a fost cel mai criticat protocol

Într-o zi de 16 ianuarie, acum 3 ani, Curtea Constituțională a dat undă verde libertății. CCR a decis atunci că protocoalele secrete încheiate între procurori și SRI erau în afara legii.

Atunci, societatea a fost scindată în două: cei care se ascundeau de rușinea susținerii acestor documente, și cei care condamnau furioși astfel de înțelegeri.

Judecătoarea Mădălina Afrăsinie este una dintre ei. A condamnat existența acestor protocoale ori de câte ori a avut ocazia. La 3 ani după decizia Curții, magistratul speră că statul român nu va mai ajunge vreodată acolo.

„Cum au decurs? Cred că a fost mai multă liniște. Mai multă liniște și o incercare de a ne împăca noi cu noi și in speranța că acele vremuri nu se se vor mai repeta. Recunosc că mi-ar fi plăcut să se fi mers și mai departe, adică să se meargă până la capăt să aflăm care instituții au mai făcut astfel de protocoale, au mai încheiat astfel de protocoale.”, a spus Mădălina Afrăsinie, judecător la Tribunalul București.

„Oricum, acele protocoale au reprezentat o palmă dată actului de justiție și este trist.”, a mai spus ea.

Judecătorii CCR au precizat, în decizia din 2018, ca instanțele să analizeze dosarele cu probe obținute în baza protocoalelor. Adică pe lângă lege.
Așa au fost eliminate multe dovezi puse la dosare.

Însă, la câteva luni după decizia Curții, George Maior, unul dintre semnatarii protocoalelor, încă le susținea.

„Am susținut necesitatea acestor protocoale având în vedere etapa istorică prin care a trecut România. Am susținut că Serviciul a fost întotdeauna în cadrul legii și al Constituției și că puterea adevărului va prevala în fața unor alegații și calomnii care se spun în spațiul public.”, a spus în 2018 George Maior, fost șef al SRI.

Exit mobile version