• CCR: Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie
  • CCR a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării
  • Decizia este definitivă şi general obligatorie

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, excepția de neconstituționalitate și a constatat că anumite articole din Codul de Procedură Penală sunt neconstituționale. CCR a stabilit că nu poate fi condamnată o persoană fără a exista o motivare a deciziei.

CCR Curtea a constatat că dispozițiile art. 400 alin. (1), ale art. 405 alin. (3) și ale art. 406 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală încalcă atât prevederile art.1 alin. (3), art.21 alin. (1)-(3) și art.124 alin.(1) din Constituție, cât și prevederile art.5 paragraful 1 și art.6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

De asemenea, CCR a constatat că dispozițiile art.400 alin.(1) și ale art.405 alin.(3) din Codul de procedură penală aduc atingere prevederilor art.23 alin.(11) din Legea fundamentală.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil.

Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept”, arată CCR.

Astfel, CCR a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.

„Decizia CCR este revoluționară”

De la momentul publicării în Monitorul Oficial, nicio instanță de penal din România nu mai poate da condamnări, oamenii nu mai pot intra la pușcărie dacă nu li se spune și de ce intră la pușcărie. Decizia de azi afectează foarte mult instanțele de penal. Sunt 85.000 de dosare penale la tribunale, 40.000 de dosare pe penal la curțile de apel și 2.000 de dosare extrem de importante la Curtea Supremă, unde nu se vor mai pot da decizii de condamnare”, a explicat corespondantul Aleph News, Sorina Matei.

Avocatul George Zlati, din baroul Cluj, este cel care a ridicat excepția la CCR și de la care a pornit decizia de astăzi.

„În mod normal, efectele acestei decizii revoluționare ar trebui explicate de CCR în considerentele hotărârii. Până atunci, e o discuție pe care o putem avea la nivel de efecte. Vor exista multe discuții la nivelul insanțelor, mai ales cu privire la cauzele aflate pe rol, dar și pe cele în care s-a luat deja o decizie. Excepția de neconsituționalitate a vizat doar deciziile definitive, nu și pe cele din primă instanță. Eu am speranța că CCR se va pronunța și cu efectele acestei măsuri”, a spus avocatul, la Aleph news.