• Cheltuielile partidelor americane pentru litigii au crescut de la 5 milioane USD în 2003 la 154 milioane în 2022.
  • Partidele sunt obligate să își identifice donatorii, dar ONG-urile nu au asemenea obligații, însă pot contribui la cheltuielile partidelor.
  • Arizona, Michigan și Pennsylvania sunt statele unde sunt pe rol cele mai multe litigii privind interpretarea reglementărilor procedurilor.

Mai sunt 7 luni până la alegerile prezidențiale din Statele Unite, dar pare sigur de acum că rezultatele vor fi foarte strânse. Lupta va fi acerbă pentru fiecare vot, iar în această luptă un rol major îl vor juca litigiile privind interpretarea procedurilor electorale.

Totul a început în 2000, când, dacă ne aducem amintem, disputa electorală dintre George W. Bush și Gore a durat mai multe săptămâni și au trebuit recalculate voturile din Florida. Curtea Suprema a trebuit să decidă ca George Bush e câștigător.


De atunci, orice litigii și excluderea oricăror interpretări a devenit un punct central înaintea alegerilor prezidențiale din SUA.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Ca să înțelegem impactul fenomenului, dacă în 2000, suma totală alocată de partide pentru litigii în chestiuni electorale a fost de 5 milioane de dolari, în 2022, deci în 20 ani, a crescut la 154 de milioane de dolari, deci o creștere de 150 de milioane de dolari. Sunt litigii justificate, care țin de strategie politică.

Citește și