- Internetul e plin de farse în care femeile sunt înjosite de vloggeri
- Lege: Hărțuirea poate fi pedepsită cu amenzi între 3.000 și 10.000 de lei
- Legea e valabilă din 2018, dar s-au aplicat doar 18 amenzi
Hărţuirea sexuală și psihologică include claxonări, fluierături, pipăieli şi remarci sexiste, printre altele, și poate fi pedepsită cu amenzi între 3.000 și 10.000 de lei.
Advertisment
Așa sună o lege adoptată în 2018. De atunci până acum s-au dat puține amenzi: doar 18, de parcă am trăi în cea mai bine educată țară din Europa. Răzvan cunoaște mai bine subiectul.
Lucrurile stau chiar mai rău decât atât, Felix. Hai să îți arăt cum a ajuns hărțuirea la modă. Nu doar pe stradă ci și pe internet. Vloggeri celebri au transformat hărțuirea în sursă de trafic și de vizualizări. Unele farse din seria Gold Digger, de exemplu, ajung la jumătate de milion de vizualizări. La ce se referă gold digger? Femeile sunt filmate pe stradă cum sunt păcălite și înjosite.
Recomandări
Ela Crăciun, Asociaţia Front (vorbeşte şi din postura de victimă): „Pentru ei, faptul că opresc o femeie pe stradă este un adevărat performance, pe care ei vor să îl cuantifice şi să îl îmbunătăţească. Multe femei nu se duc la poliţie, de frică, pentru că procesul în sine de a face o plângere este super greu, în primul rând, şi foarte traumatizant. Vrem să fim libere, să putem să ieşim pe stradă, să existăm în spaţiul public, şi nu suntem un bun public. Este extrem de obositor şi ne-am săturat. Femeile devin un instrument în obţinerea perfecţiunii şi abilităţilor pe care şi le doresc”
Oana Bîzgan, preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi: „Încă blamăm victima pentru agresiunile suferite, că avea fusta prea scurtă, că era îmbrăcată într-un fel sau altul, că a vorbit într-un anume fel, că sigur a făcut ea ceva ca să provoace agresorul. Vreau să menţionez foarte clar, vinovatul pentru astfel de agresiuni este unul singur, iar acela este agresorul”
Partenerii noștri