- Curtea de Apel București a decis vineri redeschiderea dosarului „10 August”
- Șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei sunt cei vizați.
- Decizia CAB a venit după o contestație depusă de o persoană rănită în intervenția din 10 august 2018.
Curtea de Apel a decis, vineri, redeschiderea dosarului „10 August”, în urma unei contestații depuse de o persoană rănită în intervenția din 10 august 2018. Ioan Crăciunescu este persoana care a depus plângerea și a atacat decizia DIICOT de clasare a dosarului „10 August” vizând conducerea Jandarmeriei. El a formulat contestaţie împotriva deciziei DIICOT de clasare a dosarului 10 August, dar şi împotriva deciziei fostei şefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, de a cere redeschiderea anchetei doar cu privire la foştii şefi ai Jandarmeriei, nu şi faţă de decidenţii politici, precum Liviu Dragnea şi Carmen Dan, potrivit G4Media. Decizia CAB este definitivă.
Advertisment
La începutul lunii martie, Tribunalul București a respins cererea DIICOT privind dosarul „10 august”. Astfel, ancheta DIICOT în cazul șefilor Jandarmeriei rămâsese închisă în acel moment.
Dosarul „10 august” a fost clasat de DIICOT în iunie, anul trecut. Printr-o ordonanța din data de 26 iunie, procurorii au dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale și declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, constând în aceea că „în data de 10.08.2018, începând cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.
Recomandări
DIICOT a mai dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Ulterior, conducerea DIICOT a cerut redeschiderea urmăririi penale, însă Tribunalul Capitalei a decis sa respinga cererea.
Partenerii noștri