Curtea de Apel Cluj, exemplu în digitalizarea instanţelor. Problema supraaglomerării a fost rezolvată prin dosarul electronic

Pandemia se reflectă și în actul de Justiţie în România. Luni bune dosarele nu au putut fi deloc judecate în instanţe. Iar alteori au fost focare şi în sălile de judecată iar judecătorii, grefierii, personalul auxiliar şi chiar şi avocaţi s-au îmbolnăvit. Există şi soluţii.

Dana Gîrbovan, şefa Curţii de Apel Cluj, pionier în digitalizarea instanţelor, spune că o soluţie o reprezintă dosarul electronic, cu parolă, pe care-l poţi accesa şi de acasă. Şi nu numai atât.

Dana Gîrbovan, preşedinte Curtea de Apel Cluj: „Da, s-au făcut audieri online, aşa cum am spus, chiar în dosarele penale, chiar de la începutul pandemiei. La început prin platformele Zoom sau Microsoft, iar acum se fac prin sistemul de videoconferinţe gestionat de STS.”

Justiţia nu poate să renunţe de tot la dosarele pe hârtie. Nu toţi justiţiabilii au acces la informatizare, iar dreptul de acces la justiţie este garantat tuturor românilor, indiferent de categoria socială din care provin. Te întrebi din vina cui sunt supraaglomerate instanţele? De mai bine de 1 an politicienii români n-au fost deloc interesaţi să schimbe o lege care a fost declarată neconstituţională, iar asta a generat un întreg blocaj în tot sistemul judiciar.

Dana Gîrbovan, preşedinte Curtea de Apel Cluj: „Într-adevăr, dosarele în stare fizică există în continuare şi aşa pot fi studiate de către judecători. Există şi varianta de a fi studiate în variantă electronică, dar ele în formă fizică rămân în continuare. Problema supraaglomerării este generată nu doar de pandemie şi nu neapărat de pandemie, e o problemă recurentă a sistemului judiciar, a volumului mare de dosare în special în secţiile penale dar şi la celelalte secţii şi la instanţele de fond în special, la judecătorii şi tribunale.”

„Această problemă s-a agravat pe parcursul anului trecut, pentru că în 2020 CCR a declarat neconstituţională reglementarea legală ce prevedea admiterea în magistratură şi nici până în prezent această lege nu a fost modificată pentru a intra în vigoare. Anul trecut a fost primul an în care nu a fost organizat niciun concurs pentru admitere în magistratură, s-au pensionat judecători, şi în mod firesc volumul de muncă s-a aglomerat pentru cei rămaşi în sistem.”

Ce crede preşedintele UNJR şi şefa uneia dintre cele mai importante instanţe din România despre desfiinţarea Secţiei Speciale, scandalurile din Justiţie şi noile propuneri ale ministrului Stelian Ion, afli duminică, de la ora 20.00, la OFF/ON The Record, pe Aleph News.

Exit mobile version