- DNA investighează dare și luare de mită de 6 milioane de euro.
- Directorul Portului Constanța, George Vișan, a fost dus la audieri.
- Curtea de Conturi: Investițiile pentru port sunt insuficiente.
41 de percheziții a făcut DNA astăzi dimineață în Portul Constanța ca să îi găsească pe cei care au luat sau au dat mită de aproape 6 milioane de euro, în ultimul an. Pe listă sunt oameni din conducerea portului, angajați și afaceriști – de la care procurorii DNA au plecat cu bani confiscați. Directorul comercial al Portului Constanța, George Vișan, a fost dus la audieri în București. În anchetă e vizat și Ion Dumitrache, șeful PSD Constanța, despre care Lucian Romașcanu a spus că o să fie dat afară din partid dacă e pus sub acuzare.
Advertisment
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 24 februarie 2025, respectiv 25 februarie 2025, față de inculpații:
– Chirilă Florin Laurențiu, director Direcția Tehnică în cadrul C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
Recomandări
– Vișan George Gabriel, director Comercial în cadrul C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
– Cristea Cătălin Viorel, consilier al directorului general al C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită (4 infracțiuni) și complicitate la dare de mită (3 infracțiuni din care 2 în formă continuată).
– Mocanu Luciana Izabel, funcționar în cadrul C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
– Dumitrache Ion, șeful organizației municipale Constanța a unui partid politic, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită și infracțiunii constând în fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;
– Voinescu Ionuț, ofiţer de poliţie în cadrul Gărzii de Coastă, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană și
– 12 persoane fizice fără calitate specială, oameni de afaceri și reprezentanți ai unor societăți comerciale care activează în Portul Constanța, pentru comiterea mai multor infracțiuni de dare de mită sau complicitate la dare de mită.
Cei 17 (șaptesprezece) inculpați menționați anterior vor fi prezentați la data de 25 februarie 2025 cu propunere de arestare preventivă Tribunalului București. Inculpatul Dumitrache Ion va fi prezentat la data de 25 februarie 2025 cu propunere de arestare preventivă Curții de Apel București, într-o cauză disjunsă din prezentul dosar. În prezentul dosar, procurorii anticorupție desfășoară cercetări în vederea documentării unor infracțiuni de luare și dare de mită presupus a fi comise de către funcționari publici și oameni de afaceri în legătură cu activitatea economică desfășurată în Portul Constanța.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2024 – 2025, mai mulți oameni de afaceri și reprezentanți ai unor societăți comerciale ar fi promis și ar fi remis funcționarilor publici menționați anterior sume de bani cuprinse între 2.000 de euro și 100.000 de euro, precum și alte bunuri, pentru a le oferi susținere și pentru a fi ajutați să își dezvolte afacerile pe care le desfășoară în zona Portului Constanța. Sumele de bani ce ar fi fost primite cu titlul de mită de către funcționarii publici sunt de aproximativ 350.000 de euro.
Citește și
- România are una dintre cele mai mari rate ale emigrației din UE. Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale: „Nu avem politici pro-familie precum în Occident”
- România are cea mai scăzută încredere în știință și tehnologie din UE. Alexandru Goga, expert tehnologie: „Neîncrederea pleacă de la problema sistemică de educație”
- Keir Starmer a anunțat o creștere a cheltuielilor pentru apărare la 2,5% din PIB-ul Marii Britanii până în 2027
Partenerii noștri