• Europol are 821 de bande periculoase în colimator.
  • Majoritatea rețelelor folosesc afaceri legitime pentru scopuri ilegale.
  • UE analizează un adevărat focar de trafic de droguri în 5 țări europene.

Europol dezvăluie cea mai mare analiză a crimei organizate de pe continent. Peste 800 de rețele criminale sunt active și se ascund sub fațada afacerilor legale.

Europol a identificat 821 de rețele criminale ca fiind cele mai amenințătoare, cu activități variate, de la traficul de droguri la traficul de persoane. Aproximativ 86% dintre aceste rețele utilizează structuri de afaceri legitime pentru a masca și spăla beneficiile ilegale. Sunt vizate în special sectoarele imobiliare, construcțiilor și hotelier. Raportul evidențiază, de asemenea, corupția din marile porturi europene ca mijloc de facilitare a infracțiunilor.

Activitățile acestor rețele se concentrează în Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Spania, cu o atenție specială asupra comerțului cu droguri, inclusiv cocaină, canabis, heroină și droguri sintetice. Dubai servește ca un centru de coordonare la distanță pentru liderii bandelor, deși raportul notează că această locație nu este neapărat un refugiu izolat pentru șefii rețelelor criminale.

Recomandări

DUCESA SOPHIE VIZITEAZĂ UCRAINA
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
MELONI CANDIDEAZĂ LA EUROPARLAMENTARE

Ce poate să facă Uniunea Europeană și Europol ca să controleze fenomenul?

Deocamdată îl analizează. Noul raport al Europol, „Decoding the EU’s most threatening criminal networks”, oferă o analiză detaliată a rețelelor criminale care prezintă cele mai mari amenințări pentru UE. Se bazează pe o bază de date unică de 821 de rețele criminale, cu peste 25.000 de membri, active în domenii variate, de la trafic de droguri la contrabandă cu migranți.

Raportul propune o colaborare îmbunătățită între statele membre ale UE și partenerii Europol pentru a centraliza informațiile, facilitând astfel investigațiile transfrontaliere și demontarea rețelelor criminale.

Citește și