• În baza înțelegerii, Assange va pleda vinovat la o singură acuzație și va fi eliberat, fără a petrece timp în custodia SUA. 
  • Assange, în vârstă de 52 de ani, a fost acuzat de conspirație pentru obținerea și divulgarea de informații privind apărarea națională a SUA.
  • Potrivit înțelegerii, Assange se va întoarce în Australia, iar procesul împotriva sa va fi finalizat miercuri, 26 iunie.

După o saga juridică care a durat ani de zile, Wikileaks anunță că fondatorul Julian Assange a părăsit Regatul Unit după ce a ajuns la o înțelegere cu autoritățile americane, în urma căreia acesta va pleda vinovat la acuzațiile penale și va fi eliberat, conform BBC.

Assange, în vârstă de 52 de ani, a fost acuzat de conspirație pentru obținerea și divulgarea de informații privind apărarea națională. De ani de zile, SUA susțin că fișierele Wikileaks – care au dezvăluit informații despre războaiele din Irak și Afganistan – au pus vieți în pericol. Assange și-a petrecut ultimii cinci ani într-o închisoare britanică, de unde se luptă să fie extrădat în SUA.

Potrivit CBS, partenerul BBC din SUA, Assange nu va petrece nicio perioadă în custodia SUA și va primi credite pentru timpul petrecut încarcerat în Marea Britanie. Assange se va întoarce în Australia, potrivit unei scrisori din partea Departamentului de Justiție.

Recomandări

MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ
ANGLIA-SLOVACIA 2-1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI

Pe X, platforma cunoscută anterior ca Twitter, Wikileaks a declarat că Assange a părăsit luni închisoarea Belmarsh, după 1.901 zile petrecute într-o celulă mică. El a fost apoi „eliberat pe aeroportul Stansted în cursul după-amiezii, unde s-a îmbarcat într-un avion și a părăsit Marea Britanie” pentru a se întoarce în Australia, se adaugă în comunicat.

Imaginile video distribuite online de Wikileaks par să îl arate pe Assange, îmbrăcat în blugi și o cămașă albastră, fiind condus la Stansted înainte de a fi îmbarcat într-un avion. Soția sa, Stella Assange, a transmis pe Twitter mulțumiri susținătorilor săi „care s-au mobilizat ani și ani pentru ca acest lucru să devină realitate”.

Înțelegerea – care îl va face să pledeze vinovat la o singură acuzație – este așteptată să fie finalizată miercuri, 26 iunie, la un tribunal din Insulele Mariane de Nord. Insulele îndepărtate din Pacific, o comunitate americană, sunt mult mai aproape de Australia decât tribunalele federale americane din Hawaii sau de pe continentul american.

Avocatul său, Richard Miller, a refuzat să comenteze când a fost contactat de CBS. De asemenea, BBC l-a contactat pe avocatul său din SUA. El și avocații săi au susținut mult timp că procesul împotriva sa a fost motivat politic.

În aprilie, Președintele american Joe Biden a declarat că ia în considerare o cerere din partea Australiei de a renunța la urmărirea penală împotriva lui Assange. Luna următoare, Înalta Curte din Regatul Unit a decis că Assange poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA, permițându-i să conteste asigurările SUA cu privire la modul în care se va desfășura eventualul său proces și dacă dreptul său la liberă exprimare va fi încălcat.

După pronunțarea hotărârii, soția sa Stella a declarat reporterilor și susținătorilor că administrația Biden „ar trebui să se distanțeze de această urmărire penală rușinoasă”.

Procurorii americani au dorit inițial să îl judece pe fondatorul Wikileaks pentru 18 capete de acuzare – majoritatea în temeiul Legii privind spionajul – în legătură cu publicarea de documente militare confidențiale ale SUA și de mesaje diplomatice referitoare la războaiele din Afganistan și Irak.

Wikileaks, fondat de Assange în 2006, susține că a publicat peste 10 milioane de documente în ceea ce guvernul american a descris ulterior drept „una dintre cele mai mari compromiteri de informații clasificate din istoria Statelor Unite”.

În 2010, site-ul a publicat o înregistrare video realizată de un elicopter militar american care arăta cum mai mult de o duzină de civili irakieni, inclusiv doi reporteri Reuters, erau uciși în Bagdad.

Unul dintre cei mai cunoscuți colaboratori ai lui Assange, Chelsea Manning, analist de informații al armatei americane, a fost condamnată la 35 de ani de închisoare înainte ca președintele de atunci, Barack Obama, să-i comute sentința în 2017.

Assange s-a confruntat, de asemenea, cu acuzații separate de viol și agresiune sexuală în Suedia, pe care le-a negat. El a petrecut șapte ani ascuns în ambasada Ecuadorului din Londra, susținând că dosarul suedez ar duce la trimiterea sa în SUA.

Autoritățile suedeze au renunțat la caz în 2019, afirmând că trecuse prea mult timp de la plângerea inițială, însă autoritățile britanice l-au luat ulterior în custodie. El a fost judecat pentru că nu s-a predat instanțelor pentru a fi extrădat în Suedia.

Chiar și pe fondul luptelor juridice îndelungate, Assange a fost văzut rar în public și de ani de zile ar fi suferit de probleme de sănătate, inclusiv un mic accident vascular cerebral în închisoare în 2021.

Citește și