• Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a scăpat de amenințarea extrădării imediate în Statele Unite.
  • Autoritățile americane susțin că Assange, în vârstă de 52 de ani, a pus vieți în pericol prin publicarea unor documente militare secrete.
  • În cazul în care Statele Unite nu vor oferi aceste asigurări, Assange va putea face apel la extrădarea sa în cadrul unei noi audieri în luna mai.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a scăpat de amenințarea extrădării imediate în Statele Unite, după ce Înalta Curte din Londra a declarat că SUA trebuie să ofere mai multe asigurări.

Autoritățile americane susțin că Assange, în vârstă de 52 de ani, a pus vieți în pericol prin publicarea unor documente militare secrete și că de ani de zile au solicitat extrădarea sa sub acuzația de spionaj, scrie CNN.

În cadrul unei audieri de două zile, luna trecută, Assange a cerut permisiunea de a revizui aprobarea din 2022 a extrădării sale în SUA de către Marea Britanie, argumentând că dosarul împotriva sa a fost motivat politic și că nu va avea parte de un proces corect.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
MUZICA REVINE PE TIKTOK
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE

Într-o hotărâre de marți, un grup de doi judecători a declarat că Assange, cetățean australian, nu va fi extrădat imediat și a acordat Statelor Unite trei săptămâni pentru a oferi o serie de asigurări cu privire la drepturile lui Assange în temeiul Primului Amendament și la faptul că acesta nu va primi pedeapsa cu moartea.

În cazul în care Statele Unite nu vor oferi aceste asigurări, Assange va putea face apel la extrădarea sa în cadrul unei noi audieri în luna mai.

Această decizie îi oferă lui Assange un colac de salvare extraordinar într-o saga de ani de zile în care a devenit celebru la nivel mondial pentru că a dezvăluit ceea ce a descris anterior pentru CNN drept „dovezi convingătoare ale crimelor de război” comise de coaliția condusă de SUA și de forțele guvernamentale irakiene.

Citește și