Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, care se sustrăgea executării pedepsei, după ce a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare, s-a predat în Bari, Italia, însoţit de avocatul său, anunţă joi, Poliţia Română.
Poliţia Română a fost informată, joi dimineaţa, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Sirene, de către autorităţile italiene, că, în cursul zilei de miercuri, un bărbat de 42 de ani, urmărit la nivel internaţional, s-a prezentat la o secţie de poliţie din Bari, însoţit de avocatul ales.
Este vorba de fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir. Acesta este, în prezent, în Penitenciarul din Bari, în aşteptarea prezentării în faţa instanţei de judecată, pentru validarea mandatului european de arestare emis de Tribunalul Bucureşti.
În baza datelor furnizate de autorităţile din Italia, a fost informată instanţa de judecată din România, care a emis mandatul european de arestare, pentru a traduce şi transmite acest mandat către instanţa care va judeca şi dispune asupra predării către România.
Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare în iunie 2020. În acelaşi dosar, soţia sa, Marinela Zoica Dragomir, a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. Cei doi au fost condamnaţi pentru coruptie.
Tot în Italia e și miliardarul Ioan Nicolae, pentru care DNA a cerut 15 ani de închisoare, la ultimul termen al unui proces de corupție. Patronul Interagro și Astra Giurgiu e la o clinică medicală din Milano, au transmis avocații săi.
Cum se explică această evidentă preferință pentru Italia a românilor condamnați la închisoare sau trimiși în judecată explică Sorina Matei.
„Nu mai e un secret pt nimeni că legislația italiană e mai permisivă, merge pe recuperarea prejudiciilor.
Pentru toate acestea se mai suprapunși problemele României, e vorba de condamnări la CEDO, care are a patra cea mai mare cazuistică la CEDO, după Rusia, Turcia și Ucraina și mai avem situația din penitenciare, care e internațională.
Dacă un dosar durează foarte mult durata proceselor e foarte mare, ei pot să plece foarte ușor din România, fără să fie supravegheați, noi putem doar să vorbim cu italienii, ce a făcut Predoiu, acum vorbim de Stelian Ion, dar lucrurile continuă. Te lovești de legislația penală a altui stat.
Ulterior, după ce și-a ispășit pedeapsa în libertate, poate să stea în afară, poate să vină în România, ca și-a ispășit pedeapsa pe teritoriul altui stat”, a spus Sorina Matei, editor Aleph News.