• Un tribunal din Italia a decis că părinții de același sex au dreptul de a nu fi numiți „tată” și „mamă” pe actele de identitate ale copiilor lor.
  • Premierul Giorgia Meloni se consideră o apărătoare a valorilor creștine și a familiei tradiționale, în timp ce partidul său, Fratelli d’Italia, este ostil ideii de paternitate între persoane de același sex.
  • Însă decizia se aplică doar acestui caz, nu tuturor cuplurilor de același sex.

Un tribunal din Italia a decis că părinții de același sex au dreptul de a nu fi numiți tată” și „mamă” pe actele de identitate ale copiilor lor, o decizie care va provoca nemulțumiri în noul guvern de dreapta de la Roma, scrie Reuters.

Premierul Giorgia Meloni se consideră o apărătoare a valorilor creștine și a familiei tradiționale, în timp ce partidul său, Fratelli d’Italia, este ostil ideii de paternitate între persoane de același sex.

Însă un judecător din Roma a decis în favoarea unui cuplu de lesbiene care a contestat regulile în vigoare privind cărțile de identitate ale minorilor, care trebuie să includă o referință la părinții sau tutorii lor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Până în 2019 aceștia erau numiți „părinți” pe actele de identitate, dar regula a fost schimbată de Matteo Salvini, pe atunci ministrul de Interne de la Roma. El a ordonat ca autoritățile să folosească termenii de „mamă” și „tată”.

Una dintre cele două femei care au atacat în instanță reglementarea a născut o fiică care ulterior a fost adoptată de partenera ei, ambele femei devenind astfel mamele recunoscute ale minorei.

Judecătorul de caz și-a motivat decizia afirmând că ar fi absurd ca una dintre ele să fie numită „tată” în actele legale.

Decizia a fost pronunțată în luna septembrie, dar a fost publicată abia miercuri de către Famiglie Arcobaleno, o asociație care apără drepturile persoanelor de același sex și care a susținut cuplul în cauză.

Hotărârea judecătorească este definitivă deoarece guvernul anterior condus deMario Draghi, care a demisionat pe 14 iulie, a lăsat să expire termenul în care putea fi atacată în recurs.

Însă decizia se aplică doar acestui caz, nu tuturor cuplurilor de același sex.

Egizia Mondini, o purtătoare de cuvânt a organizației Famiglie Arcobaleno a declarat că rămâne la latitudinea fiecărui cuplu să ceară modificarea pe actele de identitate ale copiilor lor până când legislația va fi modificată.