• Directorul adjunct ASSMB, Oana Gabriela Sivache – ar fi sesizat problemele de corupție din instituție încă din 5 aprilie 2023, motiv pentru care a devenit colaborator cu identitate reală, autorizat de procurorii DNA
  • Judecătorii Curții de Apel București au autorizat în dosarul ASSMB 6 mandate de supraveghere tehnică – astfel că monitorizările au fost autorizate până pe 25 august 2023 iar dosarul abundă de interceptări și înregistrări ambientale
  • O parte din discuții și tranzacții se realizau la restaurante din București ( Lotus, Verdeței, Le Boutique, Donerboom), în mașinile ASSMB sau chiar în Spitalul Colentina
  • În dosar este invocat numele „premierului Ciucă”, este invocat PNL, Cristian Plută evocă vorbele lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, iar Oana Gabriela Sivache menționează USR
  • Inculpații și-ar fi luat și ceasuri smart pe contractul spitalului Colentina: Watch S8 Cellular, 41 de milimetri. „Eu am ales o curea metalică care se numește Gold, stil Milanese. Este un auriu din ăsta frumos (…) Și-o să meargă exact cu Apple-ul 14 Max, Pro, de un Tera, al tău”.
  • Propunerile procurorilor DNA au fost trimise spre judecata și decizia unui judecător de drepturi și libertăți al Curții de Apel București.

Referatul ajuns la instanță cu propunerile de arestare în cazul de corupție ASSMB arată că procurorii DNA susțin că sesizarea în dosar a venit pe 5 aprilie 2023 chiar de al Oana Gabriela Sivache, directorul adjunct al ASSMB.

Oana Gabriela Sivache este cea care sesizat organelor de cercetare penală că „are cunoștință despre comiterea unor fapte de corupție săvârșite la nivelul ASSMB, în sensul remiterii unor sume de bani factorilor de decizie ai instituției, ca urmare a încheierii unor contracte de reparații curente în spitalele administrate de instituție cât și pentru numirea în funcții de manager de spital a unor persoane”.

În următoarea zi, pe 6 aprilie 2023, procurorii încep urmărirea penală pentru luare de mită și complicitate la luare de mită iar începând cu data de 27 iunie 2023 extind urmărirea penală.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Oana Gabriela Sivache, directorul adjunct al ASSMB a devenit colaborator cu identitate reală în dosarul de corupție din 7 aprilie 2023 până pe 2 octombrie 2023, autorizat chiar de către procurori.

Totodată, din 7 aprilie 2023, judecătorii Curții de Apel București au autorizat în dosar 6 mandate de supraveghere tehnică iar procurorii au avut și o autorizație pe 48 de ore, astfel că supravegherile au fost autorizate până pe 25 august 2023.

„Potrivit primei declarații a martorei Sivache Gabriela-Oana, aceasta a fost abordată, în primă fază, cu privire la subiectul primirii unor sume de bani în legătură cu activitățile de serviciu, de către numitul Plută Cristian, director general al instituției în cauză (în prezent director-adjunct), la sfârșitul lunii februarie, când au ieșit la un restaurant, și atunci i-a spus că numitul Stănilă Silviu îi va ajuta la soluționarea (în mod favorabil) a contestației formulate în referire la un acord-cadru de reparații curente pentru toate spitalele administrate de către A.S.S.M.B. Atunci acesta i-a zis că urmează să primească un procent de 10%, nu i-a specificat dacă banii vor fi împărțiți la doi sau la trei, iar banii vor fi primiți în numerar. Martora a specificat că Plută Cristian i-a transmis că intenționează să-și facă o casă”, se arată în referatul de arestare transmis la instanță.

În document se arată că o parte din discuții se realizau la restaurante din București ( Lotus, Verdeței, Le Boutique, Donerboom), în mașinile ASSMB sau în Spitalul Colentina.

În dosar este invocat și numele lui Nicolae Ciucă – în poziția de premier dar și PNL:

La un moment dat martora a declarat că, încă de anul trecut, de-a lungul timpului, numitul Plută Cristian i-a spus că acest Silviu este o persoană cu foarte mare influență, că face parte dintr-o structură, care poate să influențeze orice, i-a zis că poate să influențeze pe premierul Ciucă, P.N.L. și orice structură de poliție sau parchet”, se arată în document.

Referatul cu propunerile de arestare în acest caz conține foarte multe interceptări:

„PLUTĂ CRISTIAN: Auzi, da’ noi, în ecuația asta, unde am fi?

STĂNCILĂ SILVIU: CRISTI, zic să ne poziționăm – cum să spun? – să… ce le dă la ăia jumate și pe partea ailaltă suntem noi sau, nu știu, să gândească el: „Bă, frate! Treaba asta, ia, vezi, bă! E de mâncat aici ceva?”, „Bă, frate! E…”.

PLUTĂ CRISTIAN: O.K.

STĂNCILĂ SILVIU: „E făcută bine. Nu e făcută bine.”. Dacă nu e făcută bine, dă-i în …[cuvânt obscen]…, facem altceva!

PLUTĂ CRISTIAN: O.K.

STĂNCILĂ SILVIU: Deci, nu… Ei sunt obligați să-mi dea acolo niște treburi, tre’ să mănânce… el tre’ să-i împartă, el intră familia întâi.

PLUTĂ CRISTIAN: O!

STĂNCILĂ SILVIU: „Domn’e! Lucrurile sunt în felul următor: sunt bugetate bine. Uite, colo! Uite, colo! Lucrările le fac eu alea, nu le faci tu.”, el trebuie să se uite, eu nu…”

(…)

STĂNCILĂ SILVIU: Din astea ce bani ai pentru astea, anu’ ăsta, să zic, ai vreo …[neinteligibil]…?

PLUTĂ CRISTIAN: Pentru toate.

STĂNCILĂ SILVIU: Ă?

PLUTĂ CRISTIAN: Pentru toate am bani.

STĂNCILĂ SILVIU: A! …[neinteligibil]… E perfect! Ăla – zi! – ăsta de la – zi! – Obregia ăla …[neinteligibil]… rămâne că mergem cu ăștia, cu Consola.”

(…)

PLUTĂ CRISTIAN: Nu știu. E la dublu ce-a depus aia de la …[neinteligibil]…, da’ nu mă deranjează. Ideea e c-o să mă chinui – îți dai seama! – să-l dau câștigător. Ce dracu’!? …[neinteligibil]… Nu spun prostii, da’…

STĂNCILĂ SILVIU: …[neinteligibil]… Tre’ să-i arăți: „Fă, nebuno! Un, doi, trei, patru! Vezi că…!”.”

(…)

„Din probatoriul administrat mai rezultă că numirea inculpatului Cristescu George-Mirel urmărea în final obținerea unor sume mari de bani cu titlu de mită din organizarea de licitații frauduloase la spitalul Colentina”, arată procurorii.

SIVACHE GABRIELA-OANA: Și de ce sunt dispuși ăștia să dea douăzeci de mii?

PLUTĂ CRISTIAN: Or vrea să vrea să vândă aparatură. Probabil o să vrea nu știu… Vezi să nu fie deschis! Singurul… mi-a zis „Dom’le, poate ceream și mai mult, da’ nu e momentul că-i instabilitate, alea. Noi ne chinui să-l ținem în continuare, dacă se întâmplă ceva.”. Nu știu. Cum o simți. N-am nicio problemă, deci”.

(…)

„SIVACHE GABRIELA-OANA: I-am zis ROXANEI ieri, cred că ți-a spus.

STĂNCILĂ SILVIU: Cu ce?

SIVACHE GABRIELA-OANA: Cu MIREL.

STĂNCILĂ SILVIU: Cu banii?

SIVACHE GABRIELA-OANA: Da!

STĂNCILĂ SILVIU: Da, da. Deci, acolo… Ți-a spus ROXANA. N-are rost să repetăm. N-are nicio legătură. Ăia erau doar pentru voi – da? – pentru tine erau, că    i-am zis și lui: „Nu lua nici tu!”, dar… pentru că așa e corect. Așa am inventat treaba. I-am zis: „Domn’e, pentru treaba asta… Celelalte, împărțim noi în trei, dar aia…”.  Că tu i-ai dat și lui, asta-i altceva”.

(…)

„PLUTĂ CRISTIAN: Eu îți garantez, eu îți garantez, că cineva l-a căutat să facă treaba asta! Bravo lui! Boss, eu nu-l condamn. Dar, revin, noi ne ducem direct la bază, o să întreb cât costă chestia aia și ce …[neinteligibil]… că la aparatură e simplă! Pac, ai luat-o, s-a montat, e ceva! Boss, e mult mai puțin ca la construcții, dar e ceva!

SIVACHE GABRIELA-OANA: Adică? Fă-mă să înțeleg!

PLUTĂ CRISTIAN: Nu știu! 2-3%, ceva în genu’!

SIVACHE GABRIELA-OANA: 2-3%?

PLUTĂ CRISTIAN: Depinde de…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Stai așa! Deci, 2-3% pe echipamente. Și la construcții? Nu te întreb degeaba! 5! Și la ă… reparații?

PLUTĂ CRISTIAN: Nu. Toate… toate-s cu 5

(…)

„Așa cum rezultă din declarația martorei Sivache Gabriela-Oana, la data de 02.04.2023, inculpatul Plută Cristian i-a propus acesteia să susțină pe omul dorit de Stăncilă Silviu pentru funcția de manager interimar al Spitalului Colentina și care a promis că oferă suma de 20.000 euro pentru sprijinirea în vederea numirii sale în funcția respectivă”, susțin procurorii.

„SIVACHE GABRIELA-OANA: Păi, este singur LIVIU acolo și tocmai de aia nici nu pot să-l duc manager că nu are o echipă și asta înseamnă că eu îi distrug lui carierea de a fi vreodată manager și să performeze. Corect?

PLUTĂ CRISTIAN: SILVIU ne-a întrebat așa: El are un om, …[neinteligibil]…, e susținut din partea lor, ar fi și un…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Stai un pic!

PLUTĂ CRISTIAN: …beneficiu…

PLUTĂ CRISTIAN: …[Adresându-se altei persoane: „Mă scuzați! Săru-mâna încă o dată. ” – n.n.]…

PLUTĂ CRISTIAN: … pentru noi la investire.

SIVACHE GABRIELA-OANA: …[Adresându-se altei persoane: „Apa lăsați-mi-o tot așa. Mulțumesc! ” – n.n.]…

PLUTĂ CRISTIAN: Dar discuția tre’ să rămână între noi doi.

SIVACHE GABRIELA-OANA: Păi, asta… decât vreau și eu să înțeleg.

PLUTĂ CRISTIAN: …[neinteligibil]… este, da’ …[neinteligibil]… Înseamnă …[a coborât tonalitatea vocii – n.n.]…  douăj’ de mii dacă îl susținem. N-are legătură cu NISTORESCU.

SIVACHE GABRIELA-OANA: Stai un pic să plece …[neinteligibil]…

PLUTĂ CRISTIAN: …[neinteligibil]…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Douăj’ de mii de euro dacă îl susținem pe cine? Pe ăsta?

PLUTĂ CRISTIAN: X. Nu știu, nu mă interesează …[neinteligibil]… Are susținerea lor, care o să fie friendly, ce vrem și noi pe acolo, ce vrea toată lumea pe muncă, pe …[neinteligibil]… Asta e altă discuție. Dacă înțelegem și ne numește poate vorbim și pe colo, pe colo. Dacă nu, stăm cuminți.

SIVACHE GABRIELA-OANA: Propunerea vine de la noi. Ideea este că…

PLUTĂ CRISTIAN: Cine poa’ să ne tamponeze[1].

SIVACHE GABRIELA-OANA: Nu e de tamponat nimeni. Ideea este că trebuie…

PLUTĂ CRISTIAN: TOMESCU…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Nu ne tamponează nimeni. Ideea este că trebuie să duc un manager care să facă performanță. Aici e problemă.

PLUTĂ CRISTIAN: E, nu. Managerul face perf… performanță dacă îi ajutăm. SILVIU, prin tot ce-am făcut noi, ne-a ajutat cu de toate. Nici acuma…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Explică-mi și mie de SILVIU. Cum tu știi despre mine  cu cine vorbesc și asta…

PLUTĂ CRISTIAN: Îți dau… Ascultă-mă!

SIVACHE GABRIELA-OANA: Vreau și eu să știu!

PLUTĂ CRISTIAN: Îți dau cuvântul meu de onoare. De onoare. Că nu știu cine e și face. Orice l-am rugat să „Dom’le, du-te acolo. Fă, treaba asta”, a făcut-o”

„După numirea în funcția de manager la Spitalul Colentina, potrivit promisiunii, inculpatul Plută Cristian a organizat o întâlnire la restaurantul Verdeței din Bucureștila care au participat Plută Cristian, Sivache Gabriela-Oana și Cristescu George-Mirel.

Potrivit declarației martorei Sivache Gabriela-Oana, la data de 19.06.2023, la restaurantul respectiv a sosit inculpatul Cristescu George Mirel având asupra sa o geantă, tip servietă bărbătească din piele și o sacoșă de cadou din carton de culoare deschisă, pe care le-a așezat jos în stânga sa între el și numitul Plută Cristian.

Martora a declarat că, în cadrul întâlnirii, la un moment dat, inculpatul Cristescu George-Mirel a plecat înaintea lor, s-a ridicat de la masă, și-a luat geanta-diplomat de lângă scaun și a indicat cu mâinile sacoșa din carton, lăsată lângă scaunul pe care se afla așezat inculpatul Plută Cristian.

Martora Sivache Gabriela-Oana a declarat că, după plecare lui Cristescu George-Mirel, Plută Cristian a luat sacoșa din hârtie, aflată în partea din dreapta a scaunului său, și a așezat-o în partea cealaltă a scaunului său. Martora l-a întrebat dacă în sacoșă sunt bani, el a răspuns pe un ton scăzut „sunt douăzeci de mii de euro”. Martora a replicat „douăzeci de mii de euro. Pentru ce?”, iar Plută Cristian a răspuns „pentru ce am vorbit”, referindu-se la numirea inculpatului Cristescu George-Mirel. În continuare, martora l-a întrebat pe inculpatul Plută Cristian dacă inculpatul Stăncilă Silviu are cunoștință despre acești bani, iar acesta a răspuns afirmativ.

Martora a precizat că, după plecarea numitului Cristescu George-Mirel, Plută Cristian s-a aplecat deasupra sacoșei din carton, a scos un plic alb din sacoșă, l-a rupt și i-a arătat martorei două teancuri cu bancnote în euro, fiind legate fiecare la mijloc cu bandă albă din hârtie. Plută Cristian, după ce s-a uitat la cele două teancuri, a luat unul dintre ele, i-a cerut martorei să deschidă geanta și a pus un teanc în geanta acesteia”, se arată în referat.

„CRISTESCU GEORGE-MIREL: V-am pus… Uitați, aveți aici! Eu am plecat și atunci aștept orice… când îmi ziceți, orice, imediat am… declanșat. Bine!

PLUTĂ CRISTIAN: Bine!

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Bine!

PLUTĂ CRISTIAN: Lucrarea… Mulțumim!

SIVACHE GABRIELA-OANA: Mulțumim!

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Sărut mâna!

PLUTĂ CRISTIAN: Numai bine!

SIVACHE GABRIELA-OANA: Ce avem acolo? Ce avem, mă!?

PLUTĂ CRISTIAN: Stai, mă!

SIVACHE GABRIELA-OANA: Zi, PLUTĂ!

PLUTĂ CRISTIAN: Boss, omu’ e O.K., asta spun, e…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Ce avem în pungă?

SIVACHE GABRIELA-OANA: 20.000? Pentru?

PLUTĂ CRISTIAN: Păi…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Eu am crezut că ți i-a dat deja sau că urmează să-i dea.

PLUTĂ CRISTIAN: Hai, mă!

SIVACHE GABRIELA-OANA: Nu!

PLUTĂ CRISTIAN: Eu las lucrurile să curgă elegant, șefa!

SIVACHE GABRIELA-OANA: Da, mă, da’ hai că vorbim noi între noi acum. Vine omu’ cu 20.000 aici! Eu mă simt prost.

PLUTĂ CRISTIAN: …[neinteligibil]…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Deci, fii atent că îmi bate inima! Nu, deci eu mă simt prost rău de tot. L-am mai și …[cuvânt obscen]…

PLUTĂ CRISTIAN: Ăsta este omu’. Joacă în echipă, nu e bulangiu. Nu e bulangiu! Dar acolo e prea mare colcăiala, la spitalul ăla, și ăla l-a lăsat de căcat! Tu îmi ziceai că e tovarăș.

SIVACHE GABRIELA-OANA: Și ăștia îi împărțim la 3? La 2? …[cuvânt obscen]… mea! Ai…  nici aici nu putem să vorbim!?

PLUTĂ CRISTIAN: Nu te mai tu… Sunt ai tăi.

SIVACHE GABRIELA-OANA: Ai mei? Păi, nu! Și ai tăi?

PLUTĂ CRISTIAN: …[neinteligibil]…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Îi împărțim la 2.

PLUTĂ CRISTIAN: …[neinteligibil]…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Ești… Dacă ești de acord, îi împărțim la 2.

PLUTĂ CRISTIAN: …[râde]… Dacă îs de acord! Ești tâmpită la cap!?

SIVACHE GABRIELA-OANA: Altfel, nu!

PLUTĂ CRISTIAN: O.K.!

SIVACHE GABRIELA-OANA: Bine!”

„Cu prilejul prezentării în data de 19.06.2023 la sediul D.N.A., colaboratorul Sivache Gabriela-Oana a predat organelor de urmărire penală un pachet compus din 100 de bancnote în cupiuri de 100 Euro, sumă primită la aceeași dată de la inculpatul Plută Cristian

(…)

SIVACHE GABRIELA-OANA: Ă… Mi-ați dat 20.000 de euro și vă mulțumesc din suflet, dar… pentru numire sau pentru achizițiile de aicea, eu ce trebuie să fac!? Că eu sunt… nu vă cunosc, eu am încredere în ei, dar…

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Da… nu, nu știu. Asta cred că o să… mai bine să lămurească SILVIU să… CRISTI nu… vreau eu să…. Și eu sunt… eu cu SILVIU, eu am vorbit pentru că ne știm și suntem ca frații… Eu îl consider ca fratele meu. I-am zis: “Bă, SILVIU, tu ești cel care… Te rog frumos! Tu discută, tu vorbește… Tu mie îmi zici ce am de executat ca un elev disciplinat, așa… Ce zici aia facem în secunda 1.” Eu aia fac. Și așa ca să fim, să fie totul în ordine și să nu putem fi că mai o… se interesează nu știu cine sau să înceapă să ne… Am…

SIVACHE GABRIELA-OANA: Păi de asta și vreau să lămurim noi doi și… n-am o problemă.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Mda. Deci, nu, nu știu ce să zic pentru că eu pe, pe SILVIU i-am zis. “SILVIU, tu ești cel care să coordonezi, să așa” și CRISTI că l-am rugat dar tot îmi, îmi zic “domnul director”, el tot mă ia “domnul manager” și de astea… a zis CRISTI și, și MIREL. Deci, ce, ce ziceți… SILVIU știu că l-a rugat să se implice un pic mai mult să mă ajute într-o… perioada asta de început, vizavi de… achiziții așa și sunt convins că am tot, tot sprijinul din partea lui în măsura în care cum, cum zici că poate și el să se împartă în… atâtea… în atâtea chestii…”

(…)

„SIVACHE GABRIELA-OANA: Când el a venit cu 20.000 și zice că sunt banii de la CRISTESCU și CRISTESCU i-a dat lui, nu mi i-a dat mie, eu am zis: „Și mi-i dai mie?!” Și zice: „Da! Păi sunt ai tăi.” Și zic: „Și tu?” Păi zice: „Eu…” El n-a zis nici că i-a dat, nici că nu i-a dat. Și am zis: „Mă PLUTĂ, jumate-jumate. Nu? Că de aia suntem în echipă.”

STĂNICĂ ROXANA-MARIA: Da. Îhî!

SIVACHE GABRIELA-OANA: Și am… el a luat banii și mi-a dat jumate și a oprit jumate. Deci cum poate el să se gândească că dacă vine și-mi spune mie sau eu aș face ceva să iau eu ceva?!

În luna aprilie 2023, inculpatul Plută Cristian a acceptat de la inculpatul Dumitru Alexandru-Paul, reprezentant al SC PALEX CONSTRUCTII INSTALATII SRL, în mod direct dar și prin intermediul inculpatului Stăncilă Silviu, promisiunea unei sume de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, în baza Acordului cadru (încheiat la data de 04.04.2023, între A.S.S.M.B. și asocierea ALPHA MAX BUILD-AVISION STRATEGY CONSULTING, având ca obiect Execuție lucrări de reparații, reabilități și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Mediale București), în scopul plății facturilor la timp și încheierii de contracte subsecvente, iar în perioada 28.08.2023 – 03.09.2023, a primit de la suspectul Dumitru Alexandru-Paul, prin intermediul inculpatului Stăncilă Silviu suma de 306.439,17 lei, reprezentând 5% din suma de 6.128.783,45 lei (suma totală a facturilor emise în luna august de SC ALPHA MAX BUILD), arată DNA.

„Martora Sivache Gabriela-Oana a declarat că, după întrevederea de la restaurant, în continuare, numitul Plută Cristian a condus-o cu autoturismul de serviciu, Dacia Duster (…). Martora a precizat că, ajungând la destinație, numitul Plută Cristian a deschis portbagajul, apoi i-a deschis portiera și i-a înmânat o cutie din carton, pe care a prezentat-o organelor de urmărire penală.

În continuare, s-a procedat la analizarea cutiei din carton prezentată, ocazie cu care în interior a fost găsit un plic din hârtie, constatându-se că acesta conține suma de 100.000 (o sută de mii) lei, compusă din cinci pachete, în total un număr de cinci sute de bancnote de 200 lei, arată procurorii.

În interceptări, Cristian Plută pare să invoce la un moment dat vorbele lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, iar martora Oana Gabriela Sivache – invocă USR:

SIVACHE GABRIELA-OANA: Te-ntreb ca să-nțeleg și eu. Când m-o-ntreba careva de la U.S.R., primaru’, nu știu ce, să știu, să am și eu răspunsurile! Nu pot să mă duc la ei să miaun, că PLUTĂ-mi face așa și eu mă duc și fac la ei tot așa!

PLUTĂ CRISTIAN: …[confirmă prin mișcări ale capului]… Nu, dar ideea e că nu m-aș băga în discuția aia ca să… Cum vrei, da’ nu… Expunem o discuție care ar fi mai bine, totuși, să se-nchidă procedura pe Achiziții – înțelegi? – că poate vorbele lu’ NICUȘOR le preia cineva… Și să mai gândim – stai! – să bage cârcotă la… – înțelegi? – ne fac solicitări de clarificări, ne alea… Așa, apare pe SICAP, cine o vede – o vede, cine nu… Adică, tu faci o publicitate în plus, care…””

Același referat arată că inculpații și-ar fi luat și ceasuri smart pe contractul spitalului Colentina:

„La data de 10 iulie 2023 martora Sivache Gabriela-Oana a declarat că în data de 6 iulie 2023 s-a întâlnit cu inculpatul Cristescu George-Mirel la Spitalul Colentina, ocazie cu care a discutat cu Ivașcu Robert, directorul financiar, care i-a povestit că managerul Cristescu George Mirel a prelungit contractul de telefonie mobilă (contract care are ca obiect multe abonamente de telefonie pentru angajații spitalului), iar pentru asta furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8700 euro fără TVA. Cu aceste puncte Cristescu George Mirel, în calitate de reprezentant al Spitalului Colentina a achiziționat 3 telefoane mobile și 3 ceasuri tip smart pe care le-a luat acasă. Aceste telefoane și ceasuri nu au înregistrate în contabilitatea spitalului.”

„CRISTESCU GEORGE-MIREL: Asta este bine. O să te rog să intri pe un laptop sau pe internet, n-are importanță.

CRISTESCU EMMA: Îhâm.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Vreau să vezi un ceas de la Apple și să-mi zici… îți spun eu cum se numește. Se numește Watch S8 Cellular, 41 de milimetri.

CRISTESCU EMMA: Ok.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Ai notat? Ai reținut?

CRISTESCU EMMA: S8…

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Deci… Da, deci e vorba de ceas din ăsta de mână…

CRISTESCU EMMA: Da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: S8 Cellular. Cellular înseamnă că poate avea o mini-cartelă din aia, adică se activează o dată cu telefonul și se poate răspunde la telefon și pe el, dacă ești afară, nu-ți mai iei telefonul, direct ceasul, funcționează și ca telefon, de-asta îi zice Cellular.

CRISTESCU EMMA: Îhâm. Îm… Da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Deci S8 Cellular de 41 de milimetri. Asta este dimensiunea pentru damă, pentru femei.

CRISTESCU EMMA: Da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Și vreau să te rog să intri pe acest tip de… telefon.

CRISTESCU EMMA: Îhâm.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Pe acest tip de ceas.

CRISTESCU EMMA: Da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Așa… Poți să intri pe site-ul Orange. Orange.ro, la magazin, la timpul ăsta de… așa.

CRISTESCU EMMA: Da, l-am găsit la Orange.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Și o să vezi tipurile de culori… eu am ales o curea metalică care se numește Gold, stil Milanese. Este un auriu din ăsta frumos, dar pot să fie și câteva variante de culoare cu… din ăsta, nu-mi vine în minte, cauciuc din ăsta… cum e…

CRISTESCU EMMA: Da. Da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Cum e cureaua… și să te uiți la nuanțele de culori, în final să mă suni înapoi și să-mi zici dacă, vizavi de ceasul ăsta, de acest model, ți-ar conveni cureaua asta Gold, stil Milanese și ceasul de felul ăsta în curea metalică sau un alt… o alt tip de culoare a ceasului și cu altă variantă.

CRISTESCU EMMA: Da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Dar tipul ăsta, Watch S8 Cellular de 41 de milimetri, da?

CRISTESCU EMMA: Da. Da, l-am și…

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Bine…

CRISTESCU EMMA: Bine.    

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Să te uiți astăzi…

CRISTESCU EMMA: Îmi place foarte mult.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Pe mine mă interesează dacă curea metalică sau curea din asta… cum se numește cureaua cealaltă care nu e din cauciuc, e din… cum se numesc curelele alea…

CRISTESCU EMMA: Eu văd că una este cu… Aia care e din cauciuc e Gold, stil Starlight…

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Așa.

CRISTESCU EMMA: Și cealaltă e Gold stil Milanese, sau nu știu cum.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Exact. Deci… bun, dar mai sunt fel de fel de nuanțe. Poa’ să fie și roșu, de exemplu, cu curea din asta de poli… nu știu ce… roși și așa. Uită-te la nuanțe. Mie mi-a plăcut acest tip de ceas cu curea metalică și… așa. E mai elegant și se poate purta și la un eveniment sau… așa…

CRISTESCU EMMA: Da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Și… așa. Dacă ți-ar plăcea cu din ăsta… impropriu de cauciuc… de o nuanță… uite-te pe toate nuanțele, nu contează dacă există sau nu există, stoc epuizat sau… așa. Pe mine… eu te consult vizavi de nuanță la acest tip de ceas. 

CRISTESCU EMMA: Da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Și să-mi zici: „Bă, uite, mi-ar plăcea cel mai mult… ”  Eu m-am uitat la toate și am ales acest stil. Gold, stil Milanese.

CRISTESCU EMMA: Da. Și mie-mi place.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Uite…

CRISTESCU EMMA: E foarte frumos.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Uite-te dacă… este cu o curea metalică, curea finuță, ceas elegant, de damă.

CRISTESCU EMMA: Da. Da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Așa… așa… și să-mi zici dacă… Și este Apple… este în… în corelare cu Apple, telefonul.

CRISTESCU EMMA: A, da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Da?

CRISTESCU EMMA: Da. Te sun imediat.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Mă suni.

CRISTESCU EMMA: Mă gândesc și…

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Uite-te cu atenție…

CRISTESCU EMMA: Da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Nu te grăbi, uite-te pe toate culorile, analizează-le și-mi dai telefon, da?”

(…)

„CRISTESCU GEORGE-MIREL: Da, Emma, te ascult.

CRISTESCU EMMA: Da, am hotărât…

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Așa…

CRISTESCU EMMA: Acela care ți-a plăcut și ție, cu…

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Ăsta, deci cu curea metalică, Gold, stil Milanese, da?

CRISTESCU EMMA: Da. Da, da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Ok.

CRISTESCU EMMA: E foarte frumos.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Bine, atuncea. Da. Perfect. Perfect. Bine. Și-o să meargă exact cu Apple-ul 14 Max, Pro, de un Tera, al tău. Bine. Pa, pa!

CRISTESCU EMMA: …[neinteligibil]… 

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Hai! Te-am pupat! Pa!

CRISTESCU EMMA: Pe bune, Mirel?! Mi-ai…!?

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Da, da. Pa, pa!!!

CRISTESCU EMMA: Mulțumesc! Mulțumesc!

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Vorbim la Constanța. Pa! „

(…)

„CRISTESCU CONSTANTIN: Ce mai voiam să zic, s-ar putea, ăla al lui Emma, să vină fără încărcător. Dacă vine fără încărcător, ia tu un încărcător.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Care? Telefonul lui Emma?

CRISTESCU CONSTANTIN: Da.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: De ce să vină fără încărcător? Păi nu se găsește în cutie și încărcătorul?

CRISTESCU CONSTANTIN: Nu, cică acuma la astea noi îți dă doar cablul, fără treaba aia să bagi în priză.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: A, am înțeles.

CRISTESCU CONSTANTIN: Din câte știe Emma.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Da, da, da.

CRISTESCU CONSTANTIN: Îți dă doar cablu, fără d-ăla să bagi în priză.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Eu am vorbit cu băiatul ăsta astăzi…

CRISTESCU CONSTANTIN: Da, bine, bine, știi tu.

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Și mi-a zis că, cel puțin în cazul lui Emma, rezolvă până joi.

CRISTESCU CONSTANTIN: Da. Auzi…

CRISTESCU GEORGE-MIREL: Am vorbit și pentru tine ca să schimbi din S23 Ultra, în Fold și s-a rezolvat. Se rezolvă.

CRISTESCU CONSTANTIN: Da. Îhâm. Da, da, da. Bine, bine…”

          „Fiind audiat cu privire la acuzația de delapidare, inculpatul Cristescu George-Mirel a arătat că este adevărat că a prelungit contractul cu furnizorul ORANGE ROMANIA, că Spitalul Colentina a primit mai multe puncte de fidelitate cu această ocazie și că a decis achiziționarea unor telefoane și ceasuri tip smart cu aceste puncte de fidelitate, iar 4 telefoane mobile și 4 ceasuri tip smart le-a dat spre folosință câte un ceas și un telefon fratelui său, cumnatei sale, nepoatei de frate și concubine, toți locuind în județul Constanța”, se arată în referat.

Procurorii notează că Silviu Stăncilă este „o persoană discretă dar care are foarte multă influență, fără a deține vreo funcție publică sau privată”, este avocat suspendat la cerere din mai 2005, „zilnic se întâlnea în municipiul București cu diverse persoane care par să aibă posibilități financiare peste medie”, iar la percheziții au găsit „sume mari de bani în lei și în euro”.

În ceea ce-l privește pe Cristian Plută, DNA arată că acesta avea „o practică cu antecedente în timp” ce „denotă o perseverență infracțională” iar Cristescu George Mirel, absolvent de medicină care a profesat ca medic 2 ani și apoi a ocupat funcții administrative are „un dispreț nemaipomenit față de banii publici”.

În ceea ce-l privește pe Dumitru Alexandru Paul, procurorii susțin că este asociat al SC Palex Contrucții Instalații SRL iar la „toate lucrările pe care le-a executat pentru A.S.S.M.B. a plătit comision de 5% din valoare facturilor”:

„DUMITRU ALEXANDRU PAUL: Deci eu nu am lucrat niciodată undeva ă… că am lucrat bine sau că sunt nu știu cum. Așa e mersul… na… Da, am lucrat o singură dată, când am lucrat pe-aici că era un scandal monstru între FIREA și alea… voia să desființeze ASSMB-ul și am lucrat liber, la ce gen: Că am semnat să le dăm asfalt și că am predat Colentina către firma de la primărie și au zis: Băi, expiră acordul și îl preluăm cu totul noi, firma… între timp numai că s-a întâmplat că nu mai e …[neinteligibil]… 

SIVACHE GABRIELA-OANA: Da.

DUMITRU ALEXANDRU PAUL: Atunci a fost singura dată când am lucrat normal. Adică fără… până la un punct, până a venit eX-ul”

Ieri pe 18 septembrie 2023, procurorii DNA i-au reținut pentru 24 de ore pe Cristian Plută pentru luare de mită și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, pe Silviu Stăncilă pentru instigare la dare de mită, complicitate la date de mită și complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, pe Cristian George Mirel pentru dare de mită și delapidare și pe Dumitru Alexandru Paul pentru dare de mită. În același timp, procurorii DNA l-au plasat pe Ion Cristian – pentru complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității – pe control judiciar timp de 60 de zile.

Propunerile procurorilor DNA au fost trimise spre judecata și decizia unui judecător de drepturi și libertăți al Curții de Apel București.

 

Citește și: