• Japonia a adoptat mai multe legi care redefinesc violul.
  • Legile anterioare nu îi protejau pe cei constrânși să întrețină relații sexuale și descurajau raportarea unor astfel de atacuri.
  • Vârsta legală a consimțământului, care anterior era de numai 13 ani, a fost ridicată la 16 ani.

Japonia a adoptat mai multe legi care redefinesc violul. Vârsta exprimării consimțământului sexual a fost crescută de la 13 la 16 ani, scrie BBC. Definiția violului a fost schimbată de la „raport sexual forțat” la „raport sexual neconsensual”.

Noile legi au fost adoptate vineri de camera superioară a parlamentului japonez. Acestea prevăd mai multe scenarii în care este dificil pentru o victimă să „se opună sau să exprime un refuz la actul sexual”.

Printre acestea se numără situațiile în care victima se află sub influența alcoolului sau drogurilor, este supusă la violență sau amenințări, ori este „speriată”. Un alt scenariu descrie un abuz de putere, în care victima este „îngrijorată” de consecințele unui refuz.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE

Modificările interzic, de asemenea, „voyeurismul fotografic”, care include, printre altele, ridicarea de fuste și filmarea secretă a actelor sexuale.

„Japonia ar trebui, de asemenea, să ofere mai mult ajutor financiar și psihologic pentru supraviețuitoarele agresiunilor sexuale”, a declarat avocata și apărătoarea drepturilor Sakura Kamitani. „Și atacatorii ar trebui să primească sprijin pentru a preveni recidiva”, a adăugat ea.

Legile anterioare nu îi protejau pe cei constrânși să întrețină relații sexuale și descurajau raportarea unor astfel de atacuri, spun criticii. De asemenea, ele au dus la decizii inconsecvente ale instanțelor de judecată, alimentând apelurile pentru schimbare.

Lupta pentru consimțământ în Japonia

Într-un caz din 2014 din Tokyo, un bărbat a imobilizat o fată de 15 ani la un perete și a întreținut relații sexuale cu ea în timp ce aceasta opunea rezistență. El a fost achitat de acuzația de viol, deoarece instanța a decis că acțiunile sale nu erau „atât de grave”, întrucât fata să nu poată opune rezistență. Adolescenta a fost tratată ca un adult.

Agresiunea sexuală este în continuare un subiect tabu în Japonia și a câștigat atenția națională în ultimii ani, în urma unor cazuri de mare anvergură, cum ar fi bătălia în instanță a lui Shiori Ito, declarațiile publice ale fostului membru al Forțelor de Autoapărare și supraviețuitoare a agresiunii sexuale Rina Gonoi și dezvăluirea lui Johnny Kitagawa.

Citește și