• Grupurile susțin că acest acord înseamnă că guvernul britanic ar trimite persoane care caută refugiu într-o țară care nu protejează drepturile sau viețile oponenților politici.
  • Doi judecători de rang înalt de la Înalta Curte din Anglia și Țara Galilor au respins contestațiile împotriva politicii în ansamblu.
  • În cazul în care aceste cereri ar fi fost acceptate, solicitanților de azil li s-ar fi permis să rămână în Rwanda, în loc să se întoarcă în Regatul Unit.

Planul guvernului britanic de a expulza solicitanții de azil în Rwanda nu încalcă legea, a decis luni Înalta Curte din Londra.

Doi judecători de rang înalt de la Înalta Curte din Anglia și Țara Galilor au respins contestațiile împotriva politicii în ansamblu, dar au dat dreptate celor opt solicitanți de azil, considerând că guvernul britanic a acționat greșit în cazurile lor individuale.

„Instanța a concluzionat că este legal ca guvernul să ia măsuri pentru relocarea solicitanților de azil în Rwanda și ca cererile lor de azil să fie soluționate în Rwanda și nu în Regatul Unit”, a declarat în instanță Lord Justice Lewis.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dar a adăugat că ministrul de interne „nu a analizat în mod corespunzător” opt cazuri individuale, ceea ce înseamnă că deciziile de a trimite aceste persoane în Rwanda vor fi acum returnate Ministerului de Interne.

Mai mulți solicitanți de azil, grupuri care le apără drepturile, printre care Care4Calais și Detention Action, și Sindicatul Serviciilor Publice și Comerciale (PCS) au contestat Ministerul de Interne în legătură cu propunerile de a trimite solicitanții de azil în țara din Africa de Est, unde vor fi tratate cererile lor de refugiu. În cazul în care aceste cereri ar fi fost acceptate, solicitanților de azil li s-ar fi permis să rămână în Rwanda, în loc să se întoarcă în Regatul Unit, ca parte a unui acord de 120 de milioane de lire sterline cu guvernul ruandez.

Grupurile susțin că acest acord înseamnă că guvernul britanic ar trimite persoane care caută refugiu într-o țară care nu protejează drepturile sau viețile oponenților politici.

Decizia, care poate fi atacată, vine la șase luni după ce primul zbor de deportare trebuia să decoleze pe 14 iunie. Acesta a fost anulat pe fondul unei serii de contestații juridice și, prin urmare, niciun solicitant de azil nu a fost deportat în Rwanda în cadrul programului britanic.