- Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace din Filipine, a pierdut apelul împotriva unei condamnări pentru calomnie cibernetică.
- Ressa a fost mult timp un critic vocal al lui Duterte și al războiului mortal împotriva drogurilor pe care l-a lansat în 2016.
- Ea și jurnalistul rus Dmitri Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace în octombrie pentru eforturile lor de a „proteja libertatea de exprimare”.
Maria Ressa și alți jurnaliști au fondat Rappler, un site de știri online din Filipine, în 2012. Ressa a fost mult timp un critic vocal al lui Duterte și al războiului mortal împotriva drogurilor pe care l-a lansat în 2016, declanșând ceea ce avocații media spun că este o serie de acuzații penale, anchete și atacuri online împotriva ei și a Rappler pentru calomnie.
Advertisment
Decizia de condamnare pentru calomnie vine la mai puțin de două săptămâni după ce autoritățile filipineze au ordonat închiderea site-ului Rappler înainte de ultima zi de mandat a fostului președinte Rodrigo Duterte.
Ressa și fostul ei coleg Rey Santos Jr. riscă pedepse lungi cu închisoarea. Reprezentanții acestora au declarat că vor „utiliza toate căile de atac disponibile”, inclusiv să ducă cazul la Curtea Supremă.
Recomandări
Vineri, Rappler a calificat drept „nefericită” decizia de menținere a condamnării. Site-ul afirmă că aceasta „slăbește capacitatea jurnaliștilor de a trage puterea la răspundere”.
Presa liberă, între democrație și calomnie
„Ceea ce este în ultimă instanță în joc este democrația noastră, a cărei forță se bazează pe o presă care nu este amenințată de stat și nici intimidată de forțele care vor să reducă la tăcere vocile critice”, a declarat Rappler.
Ressa și jurnalistul rus Dmitri Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile de a „proteja libertatea de exprimare”. Ressa, care este, de asemenea, cetățean american, se luptă în cel puțin șapte procese. În cazul de calomnie cibernetică a fost eliberată pe cauțiune și riscă până la șase ani de închisoare.
Rappler, care se confruntă cu opt procese, a trebuit să lupte pentru supraviețuire. Guvernul lui Duterte a acuzat site-ul de încălcarea interdicției constituționale privind finanțarea străină, precum și de evaziune fiscală.
Viitorul presei libere în Filipine
Cu doar câteva zile înainte de plecarea lui Duterte, Comisia filipineză pentru valori mobiliare și burse a ordonat închiderea Rappler. Motivele au fost încălcarea „restricțiilor constituționale și legale privind proprietatea străină în mass-media”.
Ressa a promis că site-ul va continua să funcționeze în timp ce vor urma procesul legal, dar și-a exprimat speranța că situația se va îmbunătăți sub conducerea succesorului lui Duterte, Ferdinand Marcos Jr. Însă viitorul companiei și lupta acesteia în sistemul juridic extrem de politizat al țării sub președinția lui Marcos Jr. sunt incerte.
Marcos Jr a dat puține indicii despre opiniile sale cu privire la problema libertății de exprimare. Activiștii se tem că acest proces ar putea înrăutăți situația drepturilor omului și a libertății de exprimare în țară.
Partenerii noștri