- Klaus Iohannis a promulgat legea care aduce modificări Codului de procedură penală
- După ce actul va fi publicat în Monitorul Oficial, instanțele vor fi obligate să pronunțe deciziile în procesele penale în cel mult 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor
- De asemenea, motivarea deciziei va trebui să fie publicată în ziua pronunțării
Klaus Iohannis a promulgat legea prin care magistrații sunt obligați să motiveze sentințele odată cu verdictul, în termen de 120 de zile, conform Administrației Prezidențiale.
Advertisment
Președintele a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
„În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut la alin. (1), (60 de zile – n.r.) instanța poate amâna succesiv pronunțarea, fiecare amânare neputând depăși 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, potrivit legii.
Recomandări
De asemenea, parlamentarii au transpus în legislație decizia CCR, care a constatat că anumite articole din Codul de Procedură Penală sunt neconstituționale. CCR a stabilit că nu poate fi condamnată o persoană fără a exista o motivare a deciziei.
„Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil.
Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept”, conform CCR.
Astfel, CCR a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.
Partenerii noștri