• Locuitorii din comuna Ucea (BV) vor să oprească 2 proiecte locale.
  • Un ONG vrea să creeze cel mai mare parc natural din Europa în Ucea (BV).
  • O firmă vrea să facă cel mai mare centru de procesare a deșeurilor.
  • 70 de tone de deșeuri vor fi colectate zilnic. Doar 3 vor fi procesate.
  • Autoritățile din Ucea (BV) organizează un referendum, duminică.
  • Firma de deșeuri a depus plângere împotriva referendumului.
  • Localnici Ucea (BV): Stațiile de producere a biogazului poluează.

Nu doar gunoaiele se adună, ci și nemulțumirile localnicilor, care vor să respire aer curat. Locuitorii comunei Ucea din județul Brașov vor să oprească două proiecte din zonă. Un ONG care vrea să creeze cel mai mare parc natural din Europa, supranumit „Yellowstone” de România și o firmă care vrea să facă cel mai mare centru de procesare a deșeurilor, ca să producă biogaz.

70 de tone de deșeuri vor fi colectate zilnic, dar numai 3 vor fi procesate. Restul rămân în depozit. Nu e prima oară când locuitorii au probleme cu deșeurile: în perioada comunismului exista un combinat din cauza căruia oamenii nu puteau respira și nici să se scalde în râuri. Acum, ei se așteaptă ca istoria să se repete. Soluția? Un referendum organizat de autoritățile locale, duminica aceasta.

Firma de deșeuri, Waste Energy Trading, nu vrea să-i fie aruncat planul la gunoi – „Referendumul nu poate fi catalogat ca unul democratic, fiind vorba despre un exces de putere al autorităților locale, acest vox populi fiind realizat în scop de intimidare, de blocare a activității”. Așa că a scris o plângere prin care contestă decizia autorităților și spune că referendumul pe care îl organizează autoritățile nu este democratic. Pe lângă asta, firma spune că activitatea lor respectă cerințele Uniunii Europene și că procesarea deșeurilor nu ar fi nocivă pentru comună.

Localnicii o contrazic și spun că stațiile de producere a biogazului miros urât și poluează, pentru că asta se întâmplă la o stație din Prahova. Locuitorii din satul prins între urși și gunoaie, chemați la vot. Exact în „inima verde” a României, acolo unde un ONG planificase să creeze cel mai mare parc natural din Europa, un „Yellowstone” românesc, o firmă care prelucrează gunoi vrea să facă cel mai mare centru de colectare și prelucrare a deșeurilor. Zona vizată este în localitatea Ucea, în județul Brașov, foarte aproape de limita cu județul Sibiu, la mică distanță față de Transfăgărășan.

Recomandări

A ÎNCEPUT BACALAUREATUL 2024
ISRAELUL MOBILIZEAZĂ REZERVIȘTI
CARE SUNT FUNCȚIILE DE TOP DIN UE
CUM SE ÎNCHEIE SAGA LA S1 SI S2?
CASH SAU LA BANCĂ?
E BĂTAIE PE POSTUL LUI DRULĂ

Locuitorii comunei Ucea au încercat în toate felurile să oprească atât extinderea parcului „Yellowstone” de România, cât și a viitorului centru de prelucrare a gunoiului pe teritoriul lor. Duminică va fi organizat un referendum, pentru a se vota împotriva centrului de deșeuri. Firma care vrea să deschidă depozitele de gunoaie contestă acțiunea autorităților locale, precizând că referendumul nu ar fi democratic.

Autoritățile comunei Ucea au obținut toate aprobările pentru a pregăti un referendum, încercând să scape de dezastrul ecologic la care se așteaptă, după ce vor ajunge aici 70 de tone de deșeuri pe zi, din care se vor procesa doar 3, restul rămânând în depozite. Locuitorii din această zonă s-au mai confruntat cu poluarea extremă, în regimul comunist, când aici funcționa un combinat, iar aerul era de nerespirat și nu se puteau scălda în apele curgătoare, care erau puternic contaminate.

Citește și