• Prin tulburările din Georgia, Putin pune UE în fata propriilor contradicții.
  • Georgia poate pierde statutul de candidat în timp ce Serbia pro rusă este candidat.
  • Orban, omul lui Putin, a împiedicat adoptarea unei poziții față de tulburările din Georgia.

În războiul neascuns dintre Rusia și Uniunea Europeană, un nou front s-a deschis la granițele NATO. Acest nou front de est face parte din sistemul hibrid de război condus de Vladimir Putin, într-o ecuație în care intră și Ungaria și Serbia.

Georgia este într-un punct de cotitură, între revoluție și represiune, într-un scenariu foarte asemănător mișcării de protest Euromaidan din Ucraina, care, la începutul lui 2014, a dus la fuga președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, apoi anexarea Crimeei de către ruși, agresiunea din Donbass și războiul total din Ucraina.

Acest nou front confruntă liderii europeni și instituțiile de la Bruxelles cu contradicțiile lor, chiar în momentul în care războiul din Ucraina le testează principiile și capacitatea de a se mobiliza. Populația georgiana este în stradă în fiecare seară de câteva săptămâni din cauza unei legi liberticide, de inspirație rusă. UE trebuie să aleagă: va fi flexibilă în criteriile de aderare dacă legea este adoptată sau va pune, așa cum complotează Putin, la index țara din cauza nerespectării valorilor sale, cu riscul de a pedepsi o populație estimată a fi 80% pro-europeană? Ar însemna să aruncăm în brațele Putin, ca pe trofeu, restul țării pe care a ocupat-o deja parțial din 2008.

Recomandări

EXCLUSIV ALEPH NEWS - MEDIAFAX
ELVEȚIA ÎNVINGE UNGARIA LA EURO
FRANCEZII PROTESTEAZĂ
ÎNCEPE EURO 2024
NZEB EXPO ÎȚI ARATĂ CASA 3D
5,5MIL TURIȘTI PUN ÎN PERICOL SANTORINI

Unul de perturbatori în sânul UE, care a acceptat statutul de candidat al Serbiei lui Aleksandar Vucic, țară care sprijină în mod deschis Moscova și cumpără rachete sol-aer de la China. UE care acceptă ca premierul ungar Viktor Orban, membru al UE și NATO, să își bată joc de ambele instituții, proclamându-și sprijinul pentru Putin și Xi Jinping, dar care UE ar putea deveni brusc principiala cu Georgia.

Este o bătaie de cap pentru liderii europeni care nu se pot pune de acord nici măcar asupra unei declarații comune de sprijin a manifestanților prin condamnarea legii privind influența străină promovata de guvernul pro Putin de la Tbilisi. Așa cum era de așteptat, Ungaria, susținută de Slovacia, s-a opus: UE, a susținut ea, nu ar trebui să se amestece în politica internă a unei țări terțe. Și asta desigur, face jocul Moscovei.

Citește și