Magnatul media Jimmy Lai primește peste cinci ani de închisoare pentru fraudă

Jimmy Lai, magnatul miliardar din domeniul mass-media din Hong Kong, a fost condamnat la aproape șase ani de închisoare pentru fraudă.

Un judecător a declarat că Lai, găsit vinovat de subînchirierea ilegală a unui spațiu de birouri în octombrie, nu a simțit nicio remușcare. În vârstă de 75 de ani, acesta a ispășit recent o pedeapsă pentru că a luat parte anul trecut la un priveghi interzis pentru victimele masacrului din Piața Tiananmen din China din 1989.

Fiul său a subliniat că este dezamăgitor” că Marea Britanie nu face mai mult pentru a-l ajuta pe Lai, care are cetățenie britanică. Într-o declarație separată, Sebastian Lai a declarat că tatăl său nu a făcut nimic greșit și că a petrecut deja ceva timp în închisoare pentru că a luptat pentru drepturile omului”.

Lai se confruntă cu perspectiva unei vieți în spatele gratiilor din cauza unui proces separat pentru acuzații de securitate națională. Acest proces trebuia să înceapă la 1 decembrie, dar a fost amânat la cererea liderului din Hong Kong, John Lee Ka-chiu.

China a aplicat în orașul Hong Kong legea sa cuprinzătoare privind securitatea națională, ceea ce a facilitat urmărirea penală a protestatarilor. Legea a dus la arestarea multor activiști proeminenți pentru democrație.

Hong Kong, o fostă colonie britanică, a revenit sub conducerea Chinei în 1997. Pe lângă faptul că a fost condamnat la cinci ani și nouă luni, Lai a fost amendat cu 2 milioane de dolari din Hong Kong.

Liderul echipei sale de avocați a declarat că Lai a fost victima unui război juridic”. El a spus că aceste cazuri multiple au fost toate concepute pentru a-l reduce la tăcere și a-l discredita pe [Lai] și pentru a trimite un mesaj clar celorlalți că nu ar trebui să îndrăznească să critice autoritățile chineze sau din Hong Kong”.

Exit mobile version