• Incidentul a avut loc la o petrecere de Crăciun, la Institutul Franklin din Philadelphia.
  • Rohana era în stare de ebrietate în momentul în care a vandalizat exponatul.
  • Exponatul deteriorat valorează 4,5 milioane de dolari.

Un invitat în stare de ebrietate a pledat vinovat că a furat degetul mare al unui războinic de teracotă de 4,5 milioane de dolari la un muzeu din Philadelphia.

O noapte de petrecere la Institutul Franklin din Philadelphia nu se va încheia cu zeci de ani în spatele gratiilor pentru vizitatorul muzeului Michael Rohana. El a care a acceptat un acord de pledoarie pentru că a furat un deget de la una dintre faimoasele sculpturi ale Războinicilor de teracotă din China în timpul unei petreceri de Crăciun.

Rohana urmează să pledeze vinovat de acuzațiile de trafic interstatal la tribunalul federal din Philadelphia pe 17 aprilie, coform ArtNet News. Pedeapsa maximă va fi de doi ani de închisoare și o amendă de 20.000 de dolari. Aceasta este în scădere față de pedeapsa de 30 de ani de închisoare pe care a primit-o anterior. Acesta a fost pus sub acuzație de furt și ascundere a unui obiect de patrimoniu cultural dintr-un muzeu.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

Expoziția Institutului Franklin, „Războinicii de teracotă ai primului împărat”, organizată cu Centrul de Știință al Pacificului din Seattle, a prezentat 10 statui de războinici în mărime naturală ale Armatei de teracotă. Aceasta a fost îngropată în mormântul primului împărat al Chinei, Qin Shi Huang. Fermierii au descoperit mormântul, plin cu aproximativ 8.000 de soldați între 210 și 209 î.e.n., în nord-vestul Chinei în anii 1970.

Cum a ajuns Rohana să comită infracțiunea

Rohana avea doar 24 de ani când a participat la o petrecere la Institutul Franklin, pe 21 decembrie 2017. În timpul evenimentului, a intrat în galeriile muzeului, care erau descuiate și s-a strecurat pe lângă suportul care bloca intrarea.

Camerele video l-au surprins pe Rohana pozând pentru un selfie cu un braț înfășurat în jurul unei sculpturi veche de 2.000 de ani. În timp ce se îndepărta, Rohana părea că rupe ceva din mâna stângă a figurii și îl pune în buzunar.

Abia pe 8 ianuarie Institutul Franklin a observat că degetul mare al statuii lipsește. O analiză a imaginilor de securitate, combinată cu înregistrările cărților de credit de la oaspeții care au cumpărat bilete la eveniment, a permis unei investigații FBI să-l identifice pe Rohana drept vinovat.

Citește și: