• 100 de celebrități semnează la Cannes o petiție în care cer o lege contra violenței sexuale.
  • Printre semnatari se află Isabelle Adjani, Judith Godreche, Emanuelle Beart, Juliette Binoche.
  • Adunarea Națională a votat crearea unei comisii de anchetă privind abuzurile din cinematografia franceză.

Mișcarea #MeToo însoțește deschiderea Festivalului de la Cannes. Aproximativ o sută de personalități publice solicită o „lege cuprinzătoare” privind violența sexuală. Într-o petiție publicată de „Le Monde”, Isabelle Adjani, Emmanuelle Béart și Juliette Binoche cer în special „clarificarea definiției violului și consimțământului” și „introducerea în lege a celei a incestului”.

Ce spun semnatarii acestei tribune?

La șapte ani de la lansarea mișcării #Metoo, o sută de personalități, printre care multe actrițe, cer o lege cuprinzătoare împotriva violenței sexuale. „Suntem 100, dar, în realitate, suntem sute de mii”, scriu semnatarii, care denunță inacțiunea autorităților.

Printre aceștia se află nume celebre din lumea filmului ca Isabelle Adjani, Emmanuelle Béart, Juliette Binoche, Philippe Thoreton, Emma de Caunes sau Judith Godrèche, dar și autorii Leila Slimani, Christine Angot și Vanessa Springora. Semnatarii consideră în special „inacceptabil” că rata de respingere a plângerilor pentru violență sexuală „a atins 94% în 2022”.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Ce ar trebui, conform semnatarilor, să conțină această lege?

Toți cer „o lege cuprinzătoare care să clarifice, printre altele, definiția violului și a consimțământului, să o introducă pe cea a incestului, să judece violatorii în serie pentru toate violurile cunoscute, să extindă ordinele de protecție a victimelor violului, să faciliteze colectarea de probe. De asemenea, cer crearea brigăzilor specializate, pentru a interzice investigațiile asupra trecutului sexual al victimelor”. Această lege trebuie să permită, de asemenea, accesul imediat și gratuit la îngrijirea psihotraumatologică, pentru a asigura în sfârșit mijloacele financiare pentru această politică publică și asociațiile care o implementează.

Citește și