• Monica Boța Moisin: ,,Ajungem la un paradox în societatea contemporană în care case de modă se inspiră, uneori copiază, e vorba clar de plagiat”
  • Monica Boța Moisin: ,,În ultimii 20, 30 de ani, se vorbește foarte mult despre îngrijirea mediului, sustenabilitatea economică și, destul de puțin, despre sustenabilitate culturală”
  • Monica Boța Moisin: ,,Aceste cunoștințe care se transmit din generație în generație, cum le menținem în viață? Cum le transmitem mai departe generațiilor viitoare?”

Invitată în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, Monica Boța Moisin – avocat și consultant Strategii de Sustenabilitate – a vorbit despre sustenabilitate culturală, dar și despre cum putem proteja juridic brandurile de țară, un subiect prea puțin adus în atenția opiniei publice.
Și dacă nu ai auzit până acum despre Tribunalul planetei Pământ, Monica Boța Moisin a explicat despre ce este vorba și ce drepturi apără. O discuție cu cărțile pe față despre branduri furate, branduri pierdute și branduri copiate.

Ce reprezintă sustenabilitate culturală?

Monica Boța Moisin: „Cuvântul sustenabilitate în sine este susceptibil de mai multe înțelegeri ca să zicem așa. Și vine oarecum din vest, nu știu în ce măsură este un cuvânt românesc, așa că ideea de sustenabilitate, de dezvoltate durabilă, ca să-i zicem așa, ar fi punctul de plecare. Și după aia, în ultimii 20, 30 de ani, se vorbește foarte mult despre sustenabilitatea sau îngrijirea mediului, sustenabilitatea economică, bineînțeles, sustenabilitatea socială și destul de puțin de sustenabilitate culturală, care pentru noi, pentru proiectul pe care îl desfășor, înseamnă integrarea cunoștințelor tradiționale.
Cunoștințele transmise din generație în generație, în diferite comunități, pe glob. Nu doar în România, în toate comunitățile pe care le știm și care există de la nivel de trib până la nivel de comunități globale și statale. Aceste cunoștințe care se transmit din generație în generație, cum le menținem în viață? Cum le transmitem mai departe generațiilor viitoare?”

Monica Boța: ,,Nu ajungem în instanță pentru că nu ne permite legea, nu avem legi”

Invitata lui Vlad Craioveanu a precizat că scopul proiectelor și inițiativelor sale sunt acelea de a educa industria modei că ,,nu e în regulă să furi.”

Recomandări

TRIUMP MERGE LA LUPTE
RECORD LA NETFLIX
ALWAYS A WIZARD
MAI MULTE PODCASTURI
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
A MURIT BELA KAROLYI

,,Ajungem la un paradox în societatea contemporană în care case de modă se inspiră, uneori copiază, e vorba clar de plagiat, practic copie identică a designului respectiv. Nu se folosesc aceleași tehnici, nu sunt lucrate manual, sunt lucrate industrial, sunt făcute la mașină, deci se pierde și elementul uman, conexiunea umană și dintr-o dată se pierde și încărcătura spirituală”, explică Monica Boța Moisin.

Monica Boța Moisin, despre Tribunalul planetei Pământ: ,,Deja are impact și ei i-au niște decizii!”

Monica Boța Moisin a vorbit și despre un tribunal diferit, unul non juridic – numit Truibunalul Planetei Pământ. Cu toate acestea, și aici, avocați și judecători apără drepturile planetei și iau decizii serioase.

,,Există nu știu dacă știai, un tribunal al planetei Pământ. E un proiect foarte interesant, merită. Da, este un tribunal al planetei Pământ și se vorbesc despre drepturile planetei Pământ. Chiar o să avem o interacțiune în săptămânile care urmează cu acest proiect, unde s-a constituit un tribunal non-juridic, practic. Dar deja are impact și ei i-au niște decizii. Sunt avocați, sunt judecători parte din acest tribunal care sunt chiar pe bune. (…) Acum, theoretic, există legi dacă ne uităm în legislația românească avem o lege care vorbește despre merch tradiționale. Ea n-a fost aplicată niciodată”, conchide invitata lui Vlad Craioveanu.