• Ion Popa: Eu sunt convins că această structură va fi reînființată sub o formă sau alta
  • Stelian Ion a trimis la CSM proiectul de desființare a SIIJ chiar în ultima zi din an
  • SIIJ a clasar 211 dosare în primul semestru al anului trecut

Procurorii din Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție nu sunt datori niciunui om politic, nici ministrului Justiției. Asta spune fostul judecător Ion Popa că ar fi unul dintre motivele pentru care ministrul Stelian Ion, dar și alții, cer desființarea SIIJ cu atâta înverșunare.

Un alt motiv ar fi acela că, în cazul magistraților, vorbim despre o stabilitate fără cusur, de la experiență și până la concursul pe care l-au susținut pentru a fi numiți în funcție.

Ion Popa, fost judecător: „Activitatea lor este liberă profesionalism există și atunci sigur nu există absolut nicio justificare ca cineva să fie supărat pe această structură.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție este criticată și pentru că nu are multe dosare și nici nu a trimis în judecată magistrați pe bandă rulantă.

Însă acesta nu este un lucru rău, îți explică fostul judecător. Mai ales pentru că DNA avea mii de dosare cu judecătorii și procurorii de la SIIJ.

Ion Popa, fost judecător: „Dacă se ocupă și de altceva, ajungem în vechea situație când serviciul era la DNA și care un procuror DNA întocmea un dosar și îl trimitea în instanță. Acolo era judecat de un judecător. Același procuror DNA avea competența de a-l judeca inclusiv pe judecătorul de dosar. Vă dați seama că direct sau indirect exista o anumită presiune.”

Și Dana Gârbovan, judecător în cadrul UNJR și șefa Curții de Apel Cluj, critică proiectul lui Stelian Ion. A dori desfințarea SIIJ și revenirea la vechea formulă de anchetare a magistraților dovedește că se dorește un control politic asupra Justiției, a punctat Dana Gârbovan.

„A dori desființarea SIIJ și revenirea la vechea formulă de anchetare a magistraților, la parchetele unde conducerea este numită politic, dovedește că se dorește un control politic asupra Justiției”, spune Dana Gârbovan.