ONU intervine în cazul prințesei Latifa, sechestrată de tatăl ei, șeicul Dubaiului

„Suntem îngrijoraţi”, a declarat miercuri secretarul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab.

El a spus că videoclipurile arată „o tânără aflată în primejdie”, adăugând că Marea Britanie va urmări „foarte atent” demersul ONU.

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a sugerat că în curând va chestiona EAU despre Prinţesa Latifa.

Un purtător de cuvânt a declarat că Grupul de lucru al ONU pentru detenţia arbitrară ar putea lansa o anchetă odată ce videoclipurile prinţesei Latifa vor fi analizate.

Tatăl prinţesei Latifa, şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, este unul dintre cei mai bogaţi şefi de stat din lume, conducătorul Dubaiului şi vicepreşedintele EAU.

Activiştii pentru drepturile omului susţin că Dubaiul nu tolerează disidenţa, iar sistemul judiciar poate discrimina femeile.

Prințesa Latifa a încercat să fugă din Dubai în februarie 2018

Cu ajutorul prietenilor, prinţesa Latifa a încercat să fugă din Dubai pentru a începe o nouă viaţă în februarie 2018.

„Nu am voie să conduc, nu am voie să călătoresc sau să părăsesc deloc Dubaiul”, a spus prinţesa Latifa într-un videoclip înregistrat chiar înainte de evadare.

Însă, la câteva zile după ce a fugit, prinţesa Latifa a fost capturată pe o ambarcaţiune în Oceanul Indian. Prinţesa a fost transportată înapoi în Dubai, unde a rămas de atunci.

Tatăl ei a spus că acţionează în interesul ei, iar Dubaiul şi Emiratele Arabe Unite au declarat că prinţesa Latifa este în siguranţă în grija familiei.

Şeicul Mohammed s-a confruntat cu critici severe privind modul în care le-a tratat pe prinţesa Latifa şi pe mama sa vitregă, prinţesa Haya Bint Al Hussain, care a fugit la Londra în 2019 împreună cu cei doi copii ai ei.

Videoclipurile prinţesei Latifa au fost obţinute de BBC Panorama, care a verificat independent detaliile locului în care a fost reţinută.

Exit mobile version