• Justiţia rusă a lansat noi acuzaţii penale împotriva lui Aleksei Navalnîi.
  • Anunțul a fost făcut de purtătorul său de cuvânt, care a denunțat o „provocare” din partea autorităților penitenciare.
  • „Putin vrea ca Aleksei să rămână în închisoare pentru totdeauna” , a mai spus purtătorul de cuvânt.

Justiţia rusă a lansat noi acuzaţii penale împotriva politicianului opozant Aleksei Navalnîi, în urma unei altercaţii în închisoare. Anunțul a fost făcut de purtătorul său de cuvânt, care a denunțat o „provocare” din partea autorităților penitenciare, scrie publicația franceză Le Matin.

„Un nou dosar penal a fost deschis contra lui Aleksei Navalnîi” , a scris Kira Iarmîş pe Twitter, explicând că disidentul rus, care ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani de închisoare, riscă încă cinci ani „pentru dezorganizarea activităţilor instituţiei penitenciare” .

Potrivit Kirei Iarmîş şi avocatului Vadim Kobzev, care la rândul său a relatat incidentul, gardienii închisorii unde se află Navalnîi au plasat în celula acestuia, în absenţa sa, un alt deţinut care suferă de „probleme de igienă” . Cu toate acestea, în conformitate cu legile nescrise ale sistemului penitenciar rus, urmate de deţinuţi şi binecunoscute de gardieni, Aleksei Navalnîi ar fi trebuit, în această situaţie, să recurgă la forţă pentru a-l scoate pe celălalt deţinut din celula sa, lucru pe care oponentul a refuzat să îl facă.

„Le-a spus gardienilor că nu o va face”

„El le-a spus că nu va face asta, întrucât acel condamnat nu era de vină, şi că administraţia îl folosea pe deţinutul respectiv ca instrument” pentru a face presiuni, a explicat Iarmîş.

Potrivit acesteia, gardienii l-au „lovit şi târât” pe Aleksei Navalnîi în celulă, după care acesta „l-a apucat de guler” pe celălalt deţinut şi l-a tras către uşă. „Imediat după aceea, gardienii l-au încercuit pe Navalnîi, l-au pus cu faţa la perete şi administraţia penitenciarului a anunţat că împotriva lui au fost lansate noi acuzații penale”, a continuat Kira Iarmîş.

„Putin vrea ca Alexei să rămână în închisoare pentru totdeauna”

Aceasta a adăugat că este vorba despre al zecelea dosar penal contra lui Navalnîi, încarcerat deja din 2021 după revenirea sa în Rusia în urma unei perioade de convalescenţă în Germania, după ce fusese otrăvit, acţiune pentru care el acuză Kremlinul.

„El riscă deja până la 35 de ani de închisoare, dar asta nu este suficient pentru Putin. Acesta vrea ca Aleksei să rămână în închisoare pentru totdeauna” , a adăugat Iarmîş.

Citește și

Miliarde de date personale sunt vândute pe Dark Web. Cum poți verifica dacă te afli printre aceste persoane
FOTO. Piloții de avioane F-22 testează o casca de ultimă generație a US Air Force

FOTO. În Norvegia s-a deschis „cel mai lung tunel pentru bicicliști din lume”. Cât a costat proiectul