• Identitatea ta din mediul digital ar putea fi compromisă.
  • Site-urile și scanerele vor determina dacă datele tale personale se află pe Dark Web.
  • Nu îți poți elimina datele, dar există modalități de a te proteja.

Este o constatare cumplită, dar identitatea ta digitală ar putea fi accesibilă pentru cel care licitează cel mai mult pe Dark Web, scrie Daily Mail. Până la 25 de miliarde de numere de telefon, adrese de e-mail, detalii de logare și ale cărților de credit au fost scoase la vânzare anul trecut, potrivit unui raport al echipei Digital Shadows Photon Research, „Account Takeover in 2022”.

Infractorii pot cumpăra bunuri folosind contul tău bancar, pot primi asistență medicală pe baza asigurării tale de sănătate și chiar comite infracțiuni pe numele tău.

Deși nu îți poți elimina informațiile de pe Dark Web, vei reuși să afli dacă acestea există sau nu pe piața neagră.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ce spun specialiștii?

Experții în securitate cibernetică recomandă utilizarea scanerelor și a unor site-uri care caută pe Dark Web în numele tău.

Utilizatorii pot accesa site-uri precum „ID Security” și „Have I Been Pwned”, care vor folosi adresa de e-mail sau numărul de telefon pentru a vedea dacă te afli pe Dark Web.

Managerii de parole, precum „LastPass” și „Keychain de la Apple”, arată dacă parolele tale au fost compromise sau folosite în exces. Mai mult, analizează piața neagră și avertizează utilizatorii de câte ori sunt folosite parolele lor.

Spre deosebire de World Wide Web, Dark Web nu poate fi accesat prin intermediul motoarelor de căutare. Utilizatorii au nevoie de un browser anonim numit „Tor”, prescurtare de la The Onion Router, o matrice de site-uri web criptate care le permite acestora să navigheze pe internet sub identitate anonimă. Platforma folosește numeroase straturi de securitate și criptare pentru a face ca utilizatorii să devină anonimi online și le deschide un mediu în care pornografia infantilă, traficul de persoane, asasinii plătiți și alte bunuri ilegale sunt ușor de accesat.

În plus, este locul preferat pentru cumpărarea și vânzarea de informații personale ale oamenilor.

Cum să verifici siguranța datelor tale?

Aceste informații sunt colectate prin încălcarea securității datelor de către organizații mari, cum ar fi bănci, unități medicale și companii de carduri de credit.

„HaveIBeenPwned” este o modalitate de a verifica dacă este posibil ca informațiile tale să fi fost colectate în timpul unui atac cibernetic. Acest site acoperă peste 11 miliarde de înregistrări furate.

Directorul programului de securitate cibernetică de la Universitatea Indiana, Scott Shackelford, a declarat pentru CBS: „Este suficient să introduceți adresa de e-mail și vă arată de câte ori acel cont de e-mail a apărut în încălcări ale securității și de câte ori a apărut, de exemplu, pe dark web”.

Există, de asemenea, opțiunea de a plăti pentru un monitor dark web, care scanează în mod continuu site-ul în căutarea datelor tale, cum ar fi „Aura”, „LifeLock” și „ID Watchdog”.

Pot fi identificate toate datele?

Cu toate acestea, din cauza activității infracționale, scanerele Dark Web nu pot acoperi toate datele furate de pe întreaga platformă. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea sunt tranzacționate în mod privat.

Deținătorii de parole monitorizează, de asemenea, stratul întunecat al internetului și trimit utilizatorilor alerte în cazul în care acreditările lor sunt compromise. Cele mai multe dintre aceste servicii de securitate costă în medie 10 dolari pe lună.

Brelocul de chei Apple criptează numele conturilor și parolele pentru Mac, aplicații, servere și site-uri web, precum și informațiile confidențiale, cum ar fi numerele de card de credit sau codurile PIN ale acestora.

Cum a apărut Dark Web?

Nașterea web-ului întunecat a avut loc în jurul anului 2000, odată cu lansarea Freenet, un proiect de teză al studentului Ian Clarke de la Universitatea din Edinburgh, care și-a propus să creeze un „Sistem descentralizat de stocare și recuperare a informațiilor”. Clarke dorea să implementeze un nou mod de a comunica anonim și de a partaja fișiere online, ceea ce a stat la baza proiectului „Tor”, lansat în 2002.

Marina americană a dezvoltat „dot onion” pentru a evita detectarea și supravegherea în timp ce operează online.

Cu toate acestea, navigarea prin „Tor” este cu adevărat posibilă doar pentru utilizatorii experimentați de dark web.

Citește și