• Boris Eldagsen a declarat că i-a spus organizatorului galei premiului internațional de fotografie că a dezvoltat imaginea cu ajutorul inteligenței artificiale.
  • Lucrarea artistului german Boris Eldagsen, intitulată Pseudomnesia: The Electrician, a fost premiată săptămâna trecută cu Sony World Photography Award la categoria creație deschisă.
  • Eldagsen a subliniat, de asemenea, că sintagma pseudomnesia” înseamnă amintiri false” în latină.

Câștigătorul unui important premiu de fotografie a refuzat premiul după ce a recunoscut că imaginea pe care a prezentat-o a fost creată de o inteligență artificială, scrie Sky News. Lucrarea artistului german Boris Eldagsen, intitulată Pseudomnesia: The Electrician, a fost premiată săptămâna trecută cu Sony World Photography Award la categoria creație deschisă. Într-o declarație publicată pe site-ul său, artistul a spus că s-a înscris în competiție ca o maimuță obraznică, pentru a afla dacă în competiții sunt pregătite imagini cu inteligență artificială”.

Nu sunt”, a concluzionat el. De asemenea, el i-a întrebat pe cititori: Câți dintre voi știați sau bănuiați că a fost generată de AI? Ceva în legătură cu asta nu pare corect, nu-i așa? Imaginile AI și fotografia nu ar trebui să concureze între ele pentru premiul acesta. Ele sunt entități diferite. IA nu este fotografie. Prin urmare, nu voi accepta premiul.”

Eldagsen a declarat că i-a informat pe organizatori despre modul în care a fost creată imaginea sa atunci când i-au spus că a câștigat premiul, susținând că aceștia i-au spus că poate păstra premiul.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

El a publicat o relatare detaliată a conversațiilor pe care le-a avut cu organizatorii premiului Creo, în care pare să îi preseze în mod repetat cu privire la motivul pentru care inițial nu au dezvăluit că imaginea sa a fost realizată cu ajutorul inteligenței artificiale.

Eldagsen a subliniat, de asemenea, că sintagma pseudomnesia” înseamnă amintiri false” în latină. AI s-a dezvoltat rapid în ultimele luni, odată cu introducerea unor modele de limbaj precum ChatGPT, un model de limbaj care poate construi coduri sau scrie povești cu un simplu clic, și a unor programe care pot conduce mașini, scrie eseuri universitare sau genera imagini.

Citește și