• Alexei Navalnîi ar fi avut o durere acută de stomac.
  • Ambulanța a fost chemată să-l trateze în weekend.
  • Kremlinul spune că nu urmărește sănătatea lui Navalnîi.

Alexei Navalnîi, cel mai proeminent politician din opoziție din Rusia, se confruntă cu o boală misterioasă în închisoare care ar putea fi un fel de otravă cu acțiune lentă și a slăbit 8 kg în puțin peste două săptămâni, a declarat purtătorul de cuvânt al său, scrie Reuters.

O ambulanță a fost chemată la Alexei Navalnîi în noaptea de vineri spre sâmbătă la închisoarea de maximă securitate IK-6 din Melekhovo, la aproximativ 250 km est de Moscova, unde este reținut. Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a acestuia, a spus că vineri a izbucnit o durere de stomac necunoscută și că medicii din închisoare l-au tratat în trecut injectându-i medicamente pe care au refuzat să le identifice.

„Nu excludem ca în acest moment Alexei Navalnîi să fie otrăvit încet, să fie ucis încet, astfel încât să atragă mai puțină atenție”, a spus Yarmysh în postarea de pe Twitter. „Este ținut într-o celulă chiar dacă are dureri acute, fără ajutor medical”, a spus ea. Când a fost întrebată despre afirmațiile că Navalnîi ar putea fi otrăvit încet, Kremlinul a spus că nu urmărește starea sănătății lui și că este o problemă pentru serviciul federal penitenciar.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Serviciul penitenciar, care a negat în trecut acuzațiile conform cărora angajații săi l-au maltratat pe Navalnîi și a spus că i s-a oferit întotdeauna tratament medical atunci când a fost nevoie, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii Reuters.

Navalnîi, care ispășește pedepse combinate de 11 ani și jumătate pentru fraudă și sfidare a instanței pentru acuzații despre care spune că au fost bătuți la tăcere, a declarat marți prin Twitter că a fost mutat din nou în izolare și forțat să îndure „ condiţii extrem de infernale”.

Yarmysh a spus că a suferit dureri de stomac similare în ianuarie, după ce a fost tratat cu antibiotice pentru un virus și că a slăbit din nou mult. Guvernul german a declarat miercuri că este foarte îngrijorat de starea de sănătate a lui Navalnîi.

Citește și