• La această investigație au participat peste 650 de reporteri, care au consultat aproape 12 milioane de documente și dosare de la 14 companii de servicii financiare din țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveţia.
  • Conform datelor citate, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a strâns în secret o avere de 70 de milioane de lire sterline din afaceri imobiliare pe teritoriul Regatului Unit și al SUA.
  • Documentele mai scot la iveală și că fostul premier britanic Tony Blair și soția sa au ocolit legea și au reușit să nu plătească statului 312.000 de lire sterline, bani ce reprezenta taxa de timbru la achiziția unei clădiri din Londra. Mai exact, cuplul a cumpărat o firmă offshore care deținea construcția.

Averile secrete și relațiile dintre liderii mondiali – politicieni și miliardari – au fost expuse într-una dintre cele mai mari scurgeri de date din paradisurile fiscale, scrie BBC, care este parte a investigației jurnalistice de amploare ce poartă numele de „Pandora Papers”.

Numele a aproximativ 35 de foști și actuali lideri mondiali și peste 300 de oficiali publici apar în dosarele companiilor offshore, denumite documentele Pandora.

Conform datelor citate, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a strâns în secret o avere de 70 de milioane de lire sterline din afaceri imobiliare pe teritoriul Regatului Unit și al SUA.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Documentele mai scot la iveală și că fostul premier britanic Tony Blair și soția sa au ocolit legea și au reușit să nu plătească statului 312.000 de lire sterline, bani ce reprezenta taxa de timbru la achiziția unei clădiri din Londra. Mai exact, cuplul a cumpărat o firmă offshore care deținea construcția.

Scurgerea de date face conexiuni și cu Vladimir Putin și anumite proprietăți pe care el le-ar deține, prin interpuși, la Monaco, dar numele președintelui rus nu apare efectiv în aceste acte.

De asemenea, datele anchetei relevă că premierul ceh Andrej Babis – care candidează la alegeri la sfârșitul acestei săptămâni – a folosit o companie offshore pentru a cumpăra două vile, în valoare de 12 milioane de lire sterline, în sudul Franței .

În ultimii șapte ani au mai apărut astfel de informații în dosare precum: FinCen, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks.

La această investigație au participat peste 650 de reporteri, care au consultat aproape 12 milioane de documente și dosare de la 14 companii de servicii financiare din țări precum Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore și Elveţia.