• Prințul Harry se află pe acest curs de coliziune de ani de zile.
  • Se anunță a fi un moment electrizant” când va depune mărturie și va răspunde la întrebările avocaților de la Înalta Curte din Londra.
  • Prințul Harry a declarat că schimbarea peisajului mediatic este „munca sa de o viață”.

Prințul Harry se află pe acest curs de coliziune de ani de zile și în sfârșit va fi personal într-o sală de judecată, ochi în ochi, în lupta sa împotriva presei tabloide. Se anunță a fi un moment electrizant” când va depune mărturie și va răspunde la întrebările avocaților de la Înalta Curte din Londra, săptămâna viitoare, cu privire la acuzațiile sale de piraterie telefonică, scrie BBC.

Prințul Harry a declarat că schimbarea peisajului mediatic este munca sa de o viață”, iar această confruntare de gladiatori în sala de judecată ar putea fi unul dintre momentele sale definitorii.

El are două dintre cerințele cheie pentru această bătălie juridică: În primul rând, o hotărâre fermă de a continua fără să se mulțumească cu nimic și, în al doilea rând, să fie suficient de bogat pentru a suporta consecințele financiare în cazul în care pierde.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

Dar să depună mărturie în persoană în acest proces de piraterie informatică al Mirror Group Newspapers va avea riscuri mari pentru el. Se va confrunta cu un tip de interogatoriu deschis, public și dur, care este foarte departe de orice interviu regal la care a luat parte până acum.

Despre viitorul proces

Nu este ca și cum ar răspunde la întrebările lui Oprah Winfrey într-un interviu cu o celebritate”, spune Tim Maltin, managing partner al Maltin PR, specializat în gestionarea reputației de profil înalt.Este o întâlnire ostilă cu un interogator foarte priceput, înarmat cu o baterie de tehnici pentru a-ți submina credibilitatea. A depune mărturie este descurajant… iar interogatoriul este mult mai des traumatizant decât cathartic”, spune el.

Prințul Harry se va confrunta probabil cu un interogatoriu detaliat cu privire la știri extrem de personale despre care susține că au fost obținute prin mijloace ilegale – o acuzație pe care grupul de ziare o contestă. S-ar putea confrunta cu un interogatoriu epuizant cu privire la povești legate de relațiile sale, prietenele sale, mama sa Diana, tratamentul aplicat lui Meghan și viața sa de adult în familia regală.

Au existat deja contestații la acuzațiile prințului Harry și ale co-reclamanților săi. Avocații Mirror Group au declarat că dovezile de piraterie informatică sunt slabe” în unele cazuri și complet inexistente” în altele.

Lucrurile nu par a fi în favoarea prințului Harry

Propriile memorii ale prințului Harry, Spare, ar putea fi întoarse împotriva sa, cu relatările sale despre consumul de droguri și tensiunile familiale.

Istoricul și autorul Sir Anthony Seldon consideră că Prințul Harry nu este binevenit să apară în instanță în acest mod. Harry nu ar trebui să fie niciodată acolo”, spune el, susținând că Familia Regală ar trebui să se ridice deasupra unor astfel de lupte. Poziția și traiectoria lui Harry nu vor face decât să fie afectate, indiferent de rezultat. Publicul își pierde simpatia față de el și față de protestele sale constante de victimă. Poveștile continue cu ghinion ale lui Harry și Meghan nu fac decât să-i facă pe William și Kate să arate mult mai bine din toate punctele de vedere”, adaugă el.

Luarea acestei poziții ar putea crește popularitatea lui Harry

Dar comentatoarea regală Pauline Maclaran crede că luarea unei astfel de poziții ar putea crește popularitatea prințului Harry, în special în rândul tinerilor.

În loc să fie acuzat că este privilegiat sau îndreptățit, ea spune că, în acest caz, va fi văzut ca fiind cel care nu este învins, iar aceasta este o poziție bună în care să fii văzut.”

Mulți tineri îl vor vedea ca pe o figură destul de eroică, luptând împotriva establishmentului”, spune profesorul Maclaran, cadru universitar la Royal Holloway, Universitatea din Londra. Ar putea fi un lucru bun pentru Harry pe termen lung, chiar dacă generația mai în vârstă îl va tutui”, spune ea.

Ce se va întâmpla cu restul familiei regale

În ceea ce privește restul familiei regale, aceasta „va privi cu un element de groază”, spune ea. Un caz anterior de piraterie informatică din acest an împotriva News Group Newspapers a produs deja afirmația bombă că prințul William a ajuns la o înțelegere privată cu editorii de ziare.

Profesoara Maclaran se așteaptă la o mai mare atenție asupra relațiilor Familiei Regale cu presa, într-un mod care s-ar putea dovedi „inconfortabil” pentru rudele regale ale lui Harry.

Interes global pentru acest proces

Interviul acordat de Newsnight prințului Andrew în 2019 a durat doar o oră – dar continuă să furnizeze material pentru știri patru ani mai târziu. Deci, nu este surprinzător dacă există anxietate regală cu privire la faptul că prințul Harry se confruntă cu zile în care trebuie să dea declarații.

Va exista un interes global intens pentru acest proces. Harry și soția sa Meghan provoacă reacții puternice în rândul susținătorilor și al criticilor, iar ochii lumii vor fi cu ochii pe ei.

Istoricul regal Ed Owens spune că publicul va fi fascinat de această combinație de „dramă judiciară și telenovelă regală” și de perspectiva ca un membru al familiei regale să „tragă cortina” asupra relației dintre presa tabloidă și monarhie.

Nu numai că acest caz are ca scop expunerea dovezilor de piraterie informatică, dar miza este și mai mare din cauza argumentului conform căruia cadrele superioare trebuie să fi știut ce se întâmplă.

Apariția regală și boxa martorilor

Este foarte neobișnuit să vezi o apariție regală în boxa martorilor. Ultimul membru al familiei regale de rang înalt care a depus mărturie în acest mod a fost în secolul al XIX-lea, când Edward al VII-lea, în calitate de Prinț de Wales, a apărut în două cazuri – unul într-o dispută privind trișatul la cărți și celălalt într-un caz de divorț, în care prințul a negat orice „familiaritate nepotrivită”.

În 2002, prințesa Anne a apărut în instanță pentru a pleda vinovat după ce câinii ei au mușcat doi copii.

Dar acestea au fost foarte scurte și diferite tipuri de apariții în instanță.

O parte din mistica monarhiei constă în a spune puțin și a răspunde mai puțin. Prințul Harry încalcă tabuul nerostit cu privire la faptul că un membru al familiei regale intră în boxa martorilor pentru a se confrunta cu ceea ce ar putea fi întrebări foarte jenante – dar este ceva ce el consideră în mod clar că merită riscul.

Citește și