- Prințul Harry se alătură unui grup de persoane care acuză editorul cotidianului The Daily Mail de încălcări ale vieții private, inclusiv interceptări telefonice.
- Associated Newspapers, compania care deține ziarul, neagă acuzațiile, iar o audiere preliminară va fi organizată pentru a decide dacă cazul va merge mai departe.
- Acesta este unul dintre mai multe procese intentate de ducele și ducesa de Sussex împotriva presei tabloide în ultimii ani, iar prințul Harry este implicat în mai multe cazuri de acest fel în prezent.
Prințul Harry se alătură unui grup de reclamanți care îl acuză pe editorul cotidianului The Daily Mail de interceptări telefonice și alte încălcări ale vieții private.
Associated Newspapers neagă acuzațiile, iar o audiere preliminară la Înalta Curte, care începe astăzi, va analiza argumentele juridice. Un judecător va decide dacă se va merge mai departe.
Acesta este cel mai recent din mai multe procese intentate în ultimii ani împotriva presei tabloide de către ducele și ducesa de Sussex, cazul fiind doar unul dintre multele care îl implică în prezent pe prințul Harry.
Cine este implicat?
Procesul va avea loc la Înalta Curte din Londra și va dura patru zile. Prințul Harry introduce acțiunea alături de alte persoane, printre care actrițele Elizabeth Hurley și Sadie Frost, Sir Elton John și soțul său, cineastul David Furnish, și baroneasa Doreen Lawrence of Clarendon OBE. David Sherborne este avocatul care îl reprezintă pe Harry și pe ceilalți reclamanți.
Cine sunt Associated Newspapers?
Unul dintre cei mai mari editori de presă din Marea Britanie, Associated Newspapers Ltd (ANL) este editorul publicațiilor Daily Mail, The Mail on Sunday și MailOnline.
Detaliile complete ale cererilor nu au fost încă făcute publice, ca urmare a unei solicitări anterioare din partea Associated Newspapers, potrivit căreia utilizarea informațiilor de către reclamanți încalcă un ordin de restricție emis de Lord Leveson. Prin urmare, judecătorul a închis cererile până la soluționarea acestei probleme, care va face parte din audierea publică.
Ce se presupune?
Avocații reclamanților au declarat că au luat cunoștință dovezi „extrem de dureroase” care arată că au fost victimele unei „activități criminale abominabile” și ale unor „încălcări grave ale vieții private” din partea Associated Newspapers, scrie SkyNews.
Acuzațiile includ:
- Angajarea de detectivi privați pentru a plasa în secret dispozitive de ascultare în interiorul mașinilor și locuințelor oamenilor.
- Angajarea unor persoane care să asculte și să înregistreze în mod clandestin convorbirile telefonice private ale oamenilor în timp ce acestea aveau loc
- Plata funcționarilor de poliție, care au legături corupte cu investigatorii privați, pentru informații sensibile din interior
- Folosirea identității unor persoane pentru a obține prin înșelăciune informații medicale de la spitale, clinici și centre de tratament private.
- Accesarea conturilor bancare, a istoricului de credit și a tranzacțiilor financiare prin mijloace ilicite și prin manipulare
Associated Newspapers a negat cu tărie acuzațiile, calificându-le drept „calomnii absurde”.
Pe cine mai dă în judecată prințul Harry?
Aceasta nu este singura bătălie juridică pe care o duce Prințul Harry. Alteța regală are în curs de desfășurare un proces de calomnie împotriva Associated Newspapers din cauza unui articol despre aranjamentele sale de securitate din Mail on Sunday. Ziarul spune că articolul s-a bazat pe o „opinie sinceră”. El are o luptă juridică separată împotriva Ministerului de Interne în legătură cu aceleași probleme de protecție.
În luna mai, procesul său împotriva Mirror Group Newspapers (MGN), editorul cotidianului Daily Mirror, în legătură cu acuzațiile de piraterie telefonică între 1996 și 2011, va fi judecat. Printre alte celebrități implicate în acest caz se numără Cheryl, fostă colegă de trupă Girls Aloud, actorul Ricky Tomlinson, fostul fotbalist și prezentator TV Ian Wright și averea regretatului cântăreț George Michael. MGN a contestat cererile și susține că unele au fost depuse prea târziu.
De asemenea, el a dat în judecată News Group Newspapers (NGN), editorul ziarelor The Times, The Sunday Times și The Sun (precum și al defunctului News of the World) pentru presupuse acuzații de hărțuire telefonică. The Sun a negat întotdeauna că ar fi avut loc piraterie telefonică în cadrul ziarului, iar editorul nu a recunoscut niciun comportament ilegal la acest titlu.
Citește și