- Printre opozanții regimului Putin uciși prin otrăvire se numără, jurnaliști, oameni de afaceri și politicieni.
- Ultima victimă ar fi Aleksei Navalnîi, care se află în comă la un spital din Siberi
- Cazul lui Navalnîi se aseamănă cu cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, care a fost otrăvită după ce a băut ceai în avion
- După ce a fost otrăvită de două ori, în 2006, Anna Politkovskaia a fost împușcată
În ultimul deceniu mai mulți adversari ai regimului putinist s-au îmbolnăvit în mod neașteptat: unii au scăpat ca prin minune, în timp ce alții au murit otrăviți. În lista morților su
Advertisment
În 1995, un bancher rus, Ivan Kivelidi, a murit intoxicat cu cadmiu. Autoritățile spun că otrava a fost pusă pe telefonul din biroul său, iar când l-a atins acesta a început să aibă convulsii și a leșinat. Ivan Kivelidi era un bancher influent, proprietar al „Rosbisnesbank“ și președinte al Asociației „Masa rotunda a oamenilor de afaceri din Rusia“.
În 2004, fostul președinte al Ucrainei Viktor Iușcenko ar fi fost otrăvit, în timpul campaniei electorale din Ucraina, când a candidat la prezidențiale împotriva lui Viktor Ianukovici, amicul lui Putin. Iușcenko suspecta că în spatele tentativei de asasinat au fost agenți rusi. Acesta s-a simțit foarte rau, iar fața i-a rămas desfigurată în urma incidentului, informeaza Ria Novosti.
Recomandări
Peste 7 ani de investigații, surse din cadrul procuraturii au spus că nu a existat o tentativă de omor.
Jurnalista de investigații, Anna Politkovskaia, o voce anti-Putin, a fost împuşcată în 2006, în holul imobilului în care locuia, la Moscova. Avea 48 de ani. Înainte de asta, ziarista fusese reținuță de câteva ori, otrăvită și ameninţată cu moartea. Ea milita pentru respectarea drepturilor omului şi se opunea politicilor duse de Vladimir Putin.
La fel ca și Navalinîi, cea mai recentă victimă, Anna Politkovskaia s-a îmbolnăvit grav după ce a băut ceai în avion, când se intoarcea de la Rostov. Toxina nu a fost, însă, identificată, iar personalul medical a distrus toate mostrele de sânge.
Listei i se adaugă și cazul fostului agent FSB, Aleksandr Litvinenko, care a fost otrăvit în 2006 cu polonium. Pe patul de moarte, acesta a declarat că a fost omorât de Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, conform achetei care s-a desfășurat în Marea Britanie.
În 2013, în Mare Britanie, magnatul rus Boris Berezovsky a fost găsit fără suflare în reședința sa din Surrey. Oponentul lui Vladimir Putin s-a autoexilat pe teritoriu britanic din teama că ar putea fi ucis. Polițiștii au spus că este vorba de o sinucidere, însă serviciile americane de spionaj au altă părere: asasinat. Rând pe rând, au murit în condiții suspecte și doi parteneri de afaceri ai miliardarului.
Vladimir Kara-Murza este un alt jurnalist pe care Kremlinul l-a otrăvit de două ori, în 2015 și 2017. Coordonatorul mişcării de opoziţie ”Rusia deschisă” a fostului magnat petrolier Mihail Hodorkovski, a supraviețuit miraculos.
În 2018, activistul rus Pussy Riot, Peter Verzilov a fost otrăvit cu o substanță care i-a afectat sistemul nervos. Atunci el și-a pierdut parțial auzul, văzul și capacitatea locomotorie.
- Klaus Iohannis a promulgat legea care permite achiziţionarea de avioane F-35. Contractul e de 6,5 miliarde de dolari
- Copiii români vor suferi de obezitate până în 2030. Nutriționist: „Trebuie să gătiți acasă”
- Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei întrucât din această cauză, preţurile la energie se menţin ridicate
- Google și YouTube nu vor mai afișa reclame politice utilizatorilor din UE. Când intră în vigoare noile reglementări UE privind transparența publicității politice
- SUA testează un software bazat pe A.I. care poate detecta şi analiza instant ameninţările de securitate
Partenerii noștri