Renate Weber a dat în judecată Parlamentul României și cere anularea deciziei prin care a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului.
Cererea a fost depusă de Renate Weber la Curtea de Apel București, în data de 17 iunie și a primit termen de judecată în data de 2 iulie.
Practic Curtea de Apel București va decide asupra admisibilității contestării în contencios administrativ și fiscal a unei hotărâri a Parlamentului României, însă acțiunea Renatei Weber deschide calea unei acțiuni spre CEDO din cauza lipsei unei căi de atac în plan național, în eventualitatea unei decizii negative la Curtea Constituțională a României.
În cazul Laurei Codruța Kovesi, CEDO a condamnat România susținând că fosta șefă a DNA fosta șefă a DNA nu a avut posibilitatea să conteste decretul al președintelui într-o instanță națională.
Renate Weber a fost revocată, miercurea trecută, din funcția de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS și UDMR.
Renate Weber a spus, după revocare, că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private: „Acum se încearcă același lucru”.
Comisia de la Veneţia cere explicaţii preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Lucovic Orban, în legătură cu revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber.