- Renate Weber: „Nu sunt de acord cu revenirea SRI în cercetarea penală. Au fost oameni supravegheați 10 ani în România și s-a cheltuit enorm, iar mandatele au fost date de magistrați, nu și le-au dat ofițerii SRI singuri”
- Renate Weber: „Am solicitat AEP, MAI și INS să ne comunice care este populația României. Mi-a răspuns doar AEP: 18.900.000 de români înscriși în registrul electoral, la care trebuie să adăugăm numărul de copii”
- Renate Weber: „Îi încurajez pe oameni, dacă se consideră direct vătămați să atace în instanță hotărâri de Guvern, decizii ale comitetelor de situații de urgență”
Marius Tucă, Renate Weber și Sorina Matei au dezbătut în emisiunea „Marius Tucă Show” tema drepturilor și libertăților pe care le avem noi, cetățenii.
Advertisment
Renate Webere este Avocatul Poporului. Sesizare sa la Curtea Constituțională a României a privit două articole din Legea Carantinării – măsura internării obligatorii și detaşarea personalului medical, paramedical şi auxiliar specializat din sistemul public. Sesizarea a fost respinsă.
Renate Weber spune că, în realitate, nu a pierdut ea, ci cetățenii. ”Eram ferm convinsă că nu resping sesizarea pe detașarea personalului medical.”
Recomandări
Avocatul Poporului precizează că a primit plângeri de la medici, care au ajuns la un grad de epuizare „cred că au văzut mai multă moarte decât în toată cariera lor”. Renate Weber consideră că aceștia au nevoie de mai multă susținere.
Renate Weber: „Cei care se consideră nedreptățiți, să meargă în instanță”
Sorin Matei: „Aș întreba-o pe doamna Weber ca Avocat al Poporului, cum se asigură, potrivit Constituției, în România accesul la cultură în condițiile în care tot ce înseamnă cultură se închide? Cum se asigură dreptul la educație, având situația cu școlile închise, statul neasigurând copiilor dreptul fundamental la educație”.
Renate Weber: „Dacă ați ști câte anchete am făcut prin toate cele 14 birouri teritoriale, cum a fost în timpul stării de urgență, câți copii au avut efectiv acces la învățământul online, câți au avut tablete.
Toate aceste date le-am avut la sfârșitul lunii mai și am făcut recomandări la nivel local și central, pentru că și noi ne-am pus aceste întrebări. Cum se mai asigură aceste drepturi? Întrebați-mă cum se mai asigură dreptul de a primi servicii de sănătate în condițiile în care bolnavi cronici nu aveau unde să meargă”.
Întrebată dacă are o idee legată de atacarea CCR pentru nerespectarea dreptului la educație și la serviciile medicale, Renate Weber spune că:
„Mesajul pe care eu am dorit să îl promovez în ultima vreme e acela de a-i încuraja pe oameni care se consideră direct vătămați prin hotărârile de Guvern, prin deciziile comitetelor de situații de urgență să atace ei în instanță.
Avem avocați foarte buni în țara aceasta care abia așteaptă, avem judecători, dintre care unii au mai și dat niște decizii. Haideți să punem la lucru acest sistem de decizii.
Nu poate o instituție care are multe alte lucruri să facă acest lucru constant. Și vă mai dau un exemplu de situații în care și noi ne uităm la ambele fețe ale unei monede: avem petiții care vorbesc de purtarea măștii, avem petiții ale celor care vor foarte mult să se poarte masca. Cei care se consideră vătămați în drepturile lor, să meargă în instanță.”
Renate Weber: „Nici AEP, nici MAI, nici INS nu ne spun care este exact populația României”
Marius Tucă: Doamna Renate Weber, spuneți-mi și mie care este populația Bucureștiului, care e populația României, câți oameni avem înscriși pe listele electorale? Pentru că avem acum, în decembrie, alegeri generale. Ați trimis câteva adrese către instituțiile statului.
Renate Weber: Am trimis către AEP, pentru că Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să știe cine e înscris în listele electorale, apoi am trimis către ministrul de Interne, pentru că e normal, administrează toată Evidența Populației și apoi am trimis către Institutul Național de Statistică.
Dacă vă întrebați de ce? Dincolo de faptul că, de-a lungul timpului s-a jonglat cu niște cifre, de data asta am avut o informare oficială de la statul român către Organizația Mondială a Sănătății, unde iarăși cifrele date acolo nu se mai pupau cu celelalte deloc.
Am primit răspuns doar de la AEP, la 9 octombrie cifra era 18.900.000 aproape înscriși în registrul electoral, din care 740.000 erau cetățeni cu domiciliu în străinătate. Toți ceilalți sunt în registrul electoral. Este o popuație fluctuantă, azi aici, mâine în orice stat de pe planetă.
Renate Weber: „Nu știm exact în baza căror date se închid toate în România”
Marius Tucă: La aceștia 18.900.000 mai adăugăm copiii și vedem care e populația totală a României.
Renate Weber: Vă doresc succes, pentru că mie îmi dau niște cifre care mă pun pe gânduri. INS încă nu mi-a răspuns, deși a doua zi după ce am trimis adresa, m-am întâlnit într-o emisiunea cu directorul INS și mi-a spus că a primit-o și a dat-o în lucru. De atunci au trecut două săptămâni. Termenul în România este de 30 de zile ca o instituție să răspundă solicitărilor cetățenilor.
”Populația Bucureștiului de peste noapte e alta ca cea de peste zi, în Capitală vin zilnic la job oameni care locuiesc în afara Bucureștiului”, spune Renate Weber.
Marius Tucă a întrebat Avocatul Poporului dacă va ataca la CCR o nouă posibilă stare de urgență. „Ori de câte ori am văzut că ceva e în neregulă, am sesizat problema”, a răspuns Renate Weber.
România, pe locul patru, după Rusia, Turcia și Ukraina, privind numărul plângerilor la CEDO
Sorina Matei: Statistica pe 2019 de la CEDO arată că România este pe locul patru privind plângerile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea cetățenilor români ale căror drepturi și libertăți le-au fost încălcate.
Înaintea noastră sunt Rusia, Turcia și Ukraina. V-aș întreba ce înseamnă asta pentru statul român, că pe drepturi și libertăți, adică lucruri constatate de instanțele românești, unde oamenii se simt nedreptățiți se duc la CEDO și aceste statistici sunt de aproape zece ani.
Noi zicem că Erdoğan este un regim autoritar, îmi pare rău, suntem lângă Turcia.
Renate Weber: Noi avem câteva probeleme mari care au afectat un număr mare de petenți la CEDO, situația din închisorile din România, dar și restituirea proprietăților. Avem câteva teme mari nerezolvate, care țin de justiție, dar nu numai, țin de statul de drept, pentru că trebuie să existe și alte forme de rezolvare a lor.
Sorina Matei: Ajungem la statul de drept și mecanismele justiției. Unii oameni se simt nedreptățiți, sesizează CEDO și de foarte multe ori câștigă și plătim noi, statul român, nu cei care greșesc.
Domnul Predoiu a pus în dezbatere legile justiției, din nou se modică în România, a nu știu câta oară, un pachet de trei legi fundamentele pentru organizarea și funcționarea justiției, pentru că actuala putere dorește desființare SIIJ.
V-aș întreba, ca Avocat al Poporului, dacă găsiți elemente de neconstituționalitate, veți sesiza CCR în privința drepturilor și libertăților?
Renate Weber: Dacă vor fi adoptate de Parlament. Dar sunt convinsă că în secunda doi, dacă nu chiar înainte o să primim de la asociațiile de magistrați.
Au mai fost situații în care am primit de la ei și noi după aceea noi ne-am îndreptat către CCR foarte repede, de multe ori preluând masiv din argumentele pe care ei ni le-au dat.
Deocamdată e în discuție, să sperăm că discuțiile vor fi altfel, că va fi o adevărată dezbatere publică. Eu am dreptul să sper, ce se va întâmpla, vom vedea.
Renate Weber: „Chiar aș vrea să văd Serviciile că vin să ne semnalizeze lucruri care țin de siguranța națională”
Sorina Matei: V-aș întreba dacă acest pachet de legi ale justiției este în dezbatere publică, proiectul de legi al domnului Predoiu a intrat deja în Parlamentul României.
Este vorba de modificarea Legii 51/1991 privind securitatea națională. Vorbim de date din mandatele de siguranță națională, care din nou devin mijloace de probă în procese penale, în ciuda a șase decizii ale CCR.
Sunteți de acord ca SRI să reintre în cercetarea penală?
Renate Weber: Cred că glumiți. Am fost una din vocile cele mai puternice în a denunța protocoalele și ce s-a întâmplat în justiția din România. Am făcut-o și în țară, am făcut-o în Parlamentul European, pentru că nu, nu cred că așa trebuie să arate un act de justiție. Serviciile au rolul lor într-un stat de drept, după care ce fac procurorii și cercetarea penală sunt alte lucruri, diferite.
Dimpotrivă, eu chiar aș vrea să văd Serviciile că vin să ne semnalizeze lucruri care țin de siguranța națională, dar nu așa necazurile individuale ale lui X și ale lui Y.
Noi trăim într-o societate în care azi discutam cu cineva și îmi spunea că, nici măcar nu mai pot spune că le este teamă, dar există acest sentiment că tot ce facem, tot ce spunem este urmărit, supravegheat.
Nu este normal totuși să trăim într-o astfel de lume, România este un stat membru al UE, stat democratic, de drept, îi zice și Constituția, 30 de ani de libertate.
Renate Weber: „Nu sunt de acord cu revenirea SRI în cercetarea justiției. Actul de justiție e altceva decât ce trebuie să facă serviciile”
Sorina Matei: 30 de ani de libertate în care avem în continuare 6 servicii secrete și am avut și un serviciu secret în justiție – SIPA. Ăsta e statul român. Deci dumneavoastră nu sunteți de acord cu revenirea SRI în cercetarea justiției.
Renate Weber: Nu am cum să fiu de acord cu asta. Actul de justiție e altceva decât ceea ce trebuie să facă serviciile, le zicem noi secrete, serviciile de informație, într-un stat.
Sorina Matei: Și nu vă întreb degeaba, pentru că vorbim de Mandate de siguranță națională care sunt cele mai intruzive din punctul de vedere al respectării vieții private.
Marius Tucă: Nu doar că sunt intruzive, ci ele au fost folosite atunci când nici nu putea fi vorba despre siguranță națională.
Sorina Matei: Și noi am avut o industrie. Vorbim de interceptarea și înregistrarea comunicațiilor, căutarea unor informații, pot intra în casă, copia, instala obiecte, localizare, GPS.
Marius Tucă: Trebuie să spunem că au fost foarte multe mandate pe siguranță națională care nu aveau nicio legătură cu siguranța națională. În România, numărul mandatelor pe siguranță națională este egal cu cel al mandatelor din SUA, iar România are 19 milioane de locuitori și SUA au 330 de milioane.
Renate Weber: „Au fost oameni supravegheați 7-8-10 ani în România și s-a cheltuit enorm”
Renate Weber: E foarte bine că ați spus așa, pentru că mandatele nu și le-au dat ofițerii SRI singuri, mandatele sunt date de un magistrat, de Tribunal. Nu uitați că au fost oameni care au fost supravegheați 7-8-10 ani în țara aceasta și s-a cheltuit enorm.
Marius Tucă: Foarte multe mandate pe siguranță națională, ascultarea convorbirilor celor care, atenție, vorbeau la telefon cu cei care erau ascultați pe mandate și făcute publice aceste convorbiri.
Mi se pare strigător la cer. Viață privată. Cum să ajungă publice astfel de discuții care, atenție, țin de viața privată, iar cei care erau ascultați nu în ceea ce îi privește pe ei aveau mandate de siguranță națională, ci pentru interlocutorii lor.
Sorina Matei: În Germania sunt decizii recente ale Curții Constituționale, unde procurorii și serviciile chiar pe suspecți de terorism nu îi pot intercepta pe viață privată, adică dacă teroristul vorbește cu iubita, ei trebuie să întrerupă tot ce înseamnă supravegherea, înregistrare, tot.
Renate Weber, Avocatului Poporului, spune că actul de corupție nu se încadrează la securitate națională
Marius Tucă: Corupția de 30 de ani este problemă de siguranță națională?
Renate Weber: În mod clar e o problemă, dar nu aș încadra-o la siguranță națională. Din siguranța națională putem să facem un elastic pe care îl tot întindem. Nu cred că ar trebui inclusă în amenințările la siguranța națională, dar o problemă clar avem.
Partenerii noștri