• În București, consumul de droguri este asemănător cu cel din marile orașe europene.
  • Substanțele predominante folosite în România sunt ketamina, cocaina și ecstasy.
  • Studiul anual al apelor reziduale realizat de Observatorul European pentru droguri și toximanie a inclus în premieră Bucureștiul.

România s-a transformat din țară de tranzit, în țară de consum de droguri. În București, nivelul de consum al drogurilor este comparabil cu cel din marile orașe europene, conform unei analize anuale a apelor reziduale efectuate de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie în peste 100 de orașe din Europa.

Cătălin Țone, șeful Serviciului Antidrog București spune că România a ajuns la cel mai mare nivel de consum de droguri din istorie: „Este pentru prima oară când se face această analiză, Două săptămâni, practic, la aceeași oră, s-au prelevat mostre de la Glina, de la ApaNova din bazinele colectoare și s-au stabilit anumite repere. Practic nu surprind datele, cu o singură excepție, este vorba despre ketamina, media consumului zilnic, care este undeva, de trei ori mai mare decât media europeană”.

Cum livrăm informația?

Cele mai ingrijorătoare cifre se regăsesc în rândul adolescenților, care încep să consume substanțe psihoactive de la vârste din ce în ce mai mici. Despre impactul acestor substanțe a vorbit Elena Dobre, psiholog, la Aleph News: „Este foarte important modul în care noi livrăm ca specialiști… și aici, când spun ”noi”, includ inclusiv sistemul de învățământ, unde copiii merg și își desfășoară mare parte dintr-o zi, din viață, în spațiul academic. De ce este important ca noi să livrăm informația pe nivelul înțelegerii congnitive și emoționale ale acestor copii? Pentru ca ei să înțeleagă de fapt utilitatea acelor informații pentru viitorul lor”.

Recomandări

PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
CARE SUNT NOUTĂȚILE ÎN AI?
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA

Substanțele care preferă weekendul

Substanța predominant utilizată în rândul românilor este ketamina, însă în timpul weekendului se înregistrează o creștere a consumului de cocaină și ecstasy. O explicație pentru eșecul campaniilor de prevenire are Radu Leca, psiholog: „Atâta timp cât consumatorii sunt antrenați de la vârsta de 5 ani, de când primesc un telefon mobil în mână, că există consum de droguri care le face bine, degeaba o să mai existe campanii de informare. Din secunda doi când un minor în vârstă de 5 ani primește un telefon mobil în mână, el primește și acces la sute de jocuri care sunt gratuite. Majoritatea jocurilor gratuite, care se pot instala la liber, conțin reclame, inclusiv la uleiuri care au în conținut droguri”.

Citește și