• Șase jurnaliști din Sudanul de Sud au fost arestați în legătură cu o înregistrare video care părea să-l arate pe președintele țării urinând pe el însuși, potrivit unui sindicat.
  • Înregistrarea, care a fost distribuită pe scară largă, îl arată pe președinte privind în jos la o pată care se întinde.
  • Președintele sindicatului, Oyet Patrick Charles, a solicitat o concluzie rapidă a anchetei.

Șase jurnaliști din Sudanul de Sud au fost arestați în legătură cu o înregistrare video care părea să-l arate pe președintele țării urinând pe el însuși, potrivit unui sindicat. Luna trecută, South Sudan Broadcasting Corporation a difuzat o înregistrare video care îl arăta pe președintele Salva Kiir, în vârstă de 71 de ani, stând în picioare în timpul imnului național.

Înregistrarea, care a fost distribuită pe scară largă, îl arată apoi pe președinte privind în jos la o pată care se întinde. Uniunea Jurnaliștilor din Sudanul de Sud a declarat că șase membri ai radiodifuzorului de stat au fost acum reținuți de către Serviciul Național de Securitate, potrivit The Mirror.

O declarație a sindicatului a susținut că jurnaliștii sunt suspectați că au cunoștință de publicarea publică a  „unui anumit material video”.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CÂT NE COSTĂ RECRUTAREA
RĂDUCANU SE RETRAGE DE LA ROLAND GARROS
CUM PREPARI O SALATĂ SĂNĂTOASĂ?
CREANGĂ TE INVITĂ LA EL ACASĂ
POȚI TRĂI FĂRĂ CULTURĂ?

Președintele sindicatului, Oyet Patrick Charles, a solicitat o concluzie rapidă a anchetei. El a declarat: Dacă există un caz la prima vedere de conduită profesională necorespunzătoare sau de infracțiune, atunci autoritățile să accelereze un proces administrativ sau juridic pentru a aborda problema în mod corect, transparent și în conformitate cu legea”.

Oficiali din cadrul biroului președintelui și al televiziunii naționale au refuzat să comenteze arestările. Kiir a fost singurul președinte al Sudanului de Sud de când țara și-a câștigat independența față de Sudan în 2011. Alegerile prezidențiale au fost recent amânate din nou, de data aceasta pentru sfârșitul anului 2024, pe fondul implementării lente a unui acord de pace din 2018 care a pus capăt unui război civil de cinci ani.