- Silviu Predoiu, fost director interimar la SIE, a fost invitatul lui Bogdan Nicolae în emisiunea „ÎN SECURITATE” de pe Aleph News.
- Silviu Predoiu: „Interacțiunea cu NATO, mie, mi-a dat un motiv suplimentar de mândrie, pentru că mi-a confirmat ceea ce intuiam. M-a făcut să mă simt mândru că sunt ofițer român”.
- Silviu Predoiu: „Spionajul și trădarea nu pot să existe unul fără celălalt, sunt realități. Nu sunt doar niște povești sau niște ficțiuni vehiculate de promotorii teoriilor conspirațiilor”.
Silviu Predoiu, fost director interimar la SIE, a vorbit la „ÎN SECURITATE”, despre secretele aderării la NATO din perspectiva serviciilor de informații și a oferit detalii despre ultimele scandaluri ale spionajului rusesc din Italia și Bulgaria.
Advertisment
Silviu Predoiu a explicat cum a fost posibil cazul generalului din MApN care a furat din fondurile operative ale serviciului secret al armatei pentru a-și construi o casă.
Silviu Predoiu: „NATO avea aceeași nevoie de România, pe cât România avea nevoie de NATO”
„NATO a evoluat. Dacă la început era preponderent defensivă, a evoluat gradual către o organizație cu caracter asertiv, un caracter anticipativ-preventiv, o organizație care nu s-a rezumat doar la monitorizarea situației din statele membre, în scopul identificării și corectării vulnerabilităților, ci a început să se uite către exterior, încercând să identifice și riscurile care se constituie la dresa organizației, încercând să le gestioneze înainte ca acestea să se transforme în amenințări”, a spus Silviu Predoiu.
Recomandări
„Interacțiunea cu NATO, mie, mi-a dat un motiv suplimentar de mândrie, pentru că mi-a confirmat ceea ce intuiam. M-a făcut să mă simt mândru că sunt român, să mă simt mândru că sunt ofițer român, că sunt cadru în Serviciul Român de Informații Externe, pentru că am avut ocazia să constat că omologii noștri din NATO nu sunt altfel decât noi, ba dimpotrivă, ne sunt egali în multe planuri, ca inteligență, ca devotament, ca implicare, ca inițiativă, și nu avem doar de învățat de la ei, sau de luat, avem multe de dat către ei. NATO, în opinia mea, avea, cel puțin în planul activității de informații și securitate, aceeași nevoie de România, pe cât România avea nevoie de NATO”, a adăugat Silviu Predoiu.
Silviu Predoiu: „România este al doilea furnizor de informații către NATO”
„În momentele de început, atitudinea lor era una condescendentă, cu accente de superioritate, nejustificate: o să vedeți voi ce înseamnă, o să vedeți voi cum este când o să fiți, a evoluat către o atitudine de respect și am terminat cu una de invidie în foarte multe situații.
În mod paradoxal sunt mulți cetățeni care zâmbesc atunci când se vorbește despre România ca furnizor de securitate, nu doar ca beneficiar de securitate. Vreau să vă spun cu toată răspunderea, că cel puțin pe zona de securitate și informații, România este mai mult un furnizor decât un beneficiar de securitate în relația cu NATO.
Am ajuns în mai puțin de 10 ani de la aderarea noastră oficială, al doilea furnizor de informații către NATO, atât în plan cantitativ cât și în plan calitativ, ceea ce este o performanță la care am ajuns prin foarte multă muncă”, a explicat Silviu Predoiu.
Silviu Predoiu: „Aprecieri am primit mult mai des de la beneficiarii din NATO, decât de la beneficiarii români”
„Din păcate, aprecieri am primit mult mai des de la beneficiarii din NATO, decât de la beneficiarii români, ceea ce înseamnă fie că ai noștri sunt mult mai exigenți, fie că sunt mult mai puțin pregătiți să exploateze acele informații. Sincer, aș prefera să cred prima variantă, care este cumva măgulitoare și pentru ei și pentru noi”, a spus Silviu Predoiu.
Silviu Predoiu: „Rivalitatea dintre serviciile civile (SRI, SIE) și cele militare ale MApN”
„Aici ne-am înscris în linia generală. În mod paradoxal, noi personalizăm foarte mult relația dintre servicii și depinde foarte mult de relația dintre persoanele din frunte. Ca urmare, am avut situații când relațiile au fost foarte bune, perioade când relațiile au fost tensionate, iar acest lucru a fost sesizat de parteneri, așa cum și noi sesizăm, urmărind raporturile dintre servicii, care este dinamica.
Suntem într-o zonă în care persoanele contează mai mult decât instituțiile și personalizăm relațiile. Am încercat însă toți, pe parcursul celor 17 ani, să minimizăm impactul în plan extern al unor eventuale tensiuni între structurile de informații”, a explicat Silviu Predoiu.
Silviu Predoiu: „Schimbarea de generații a ajutat la implementarea procedurilor NATO”
„A fost foarte dificil. Una este să modifici normele, regulamentele și alta este să ajungi la faza de interiorizare a prevederilor din norme și regulamente. Dacă am fi așteptat să apară nevoia să le implementăm, probabil că și acum eram în anticamera de intrare în NATO.
S-a procedat cumva invers: am creat cadrul și apoi am presat și forțat pentru modelarea atitudinii lucrătorilor. Ne-a ajutat și schimbarea accelerată de generații, care a început cu perioada 2002 – 2003, schimbarea rapidă de generații în interiorul serviciilor a ajutat cumva la interiorizarea în spirit a acestor valori. Domeniul cel mai dur a fost cel pe protecția contrainformativă.
A impus generarea de structuri noi. Cele pe care le găsim în filmele americane, de regulă, cu reprezentanții direcțiilor de internal affairs, de contrainformații, pe care îi urăște toată lumea. Ei bine, și la noi au apărut, și la noi erau urâți de toată lumea”, a adăugat Silviu Predoiu.
Silviu Predoiu: „În fiecare om există și eroul și trădătorul”
„Spionajul și trădarea nu pot să existe unul fără celălalt, sunt realități. Nu sunt doar niște povești sau niște ficțiuni vehiculate de promotorii teoriilor conspirațiilor. Ele există, sunt lângă noi și așa cum spuneam tot timpul colegilor: în fiecare om există și eroul și trădătorul. Coexistă în același timp în proporții variabile. Spionul caută să găsească pe cei în care ponderea trădătorului este ceva mai ridicată decât cea a eroului și încearcă să-l valorifice”, a explicat Silviu Predoiu.
Silviu Predoiu: „În Bulgaria au ales să trădeze foarte mulți”
„În Bulgaria au ales să trădeze foarte mulți. Povestea cu bulgarii, cu șase cadre ale serviciului de informații militare care colaborau, sub regia unui rezident, unul dintre ei, care evident făcuse studiile la Moscova, care fusese cadru al sistemului pe vremea comunismului și care era însurat și cu un cetățean rus, care ținea legătura cu ambasada, oferă aparent niște răspunsuri.
Ce ne încurcă este știrea care a apărut despre italieni. Pentru că ar fi foarte ușor să spunem: deci asta este cheia trădării, deci trebuie să fi făcut studiile la Moscova, trebuie să fii o țară ortodoxă, o țară slavă. Noi aici scăpăm.
Cei care au făcut studiile la Moscova nu prea mai sunt, să ai partenerul de viață cetățean rus, să fi lucrat în regimul comunist. Ei bine, italianul nici nu făcuse studii la Moscova, nici nu era căsătorit, dar știrile ne spun că după bulgari a fost prins și un ofițer superior din marina italiană, care lucra în Ministerul Apărării”, a spus Silviu Predoiu.
„Atenție, în ambele situații, documentele pe care le furnizau Rusiei, conform datelor publice, că n-am acces la alte informații, nu vizau în prima speță securitatea Bulgariei și în a doua speță securitatea Italiei. În ambele situații, ceea ce ei furnizau ofițerului rus de legătură erau informații privind securitatea Alianței”, a adăugat Predoiu.
Silviu Predoiu: „Avem acces la informații ale unei alianțe, ale unor aliați”
„Am întâlnit suficient de mulți interlocutori care spun: hai domnule, ce să fure de la noi rușii? Ce au nevoie? Ei uită că prin statutul nostru de membri NATO, membri UE, avem deja acces la niște informații ale unei alianțe, ale unor aliați, cunoaștem foarte multe informații, din fericire unii nici măcar nu sunt conștienți, care pot fi utile unui actor ostil”, a spus Silviu Predoiu.
Silviu Predoiu explică de ce este spionajul necesar
„Oricât de ciudat, anacronic, crud, ilogic poate să pară spionajul, o să spun că el este necesar. Este binevenit, pentru că spionajul înseamnă obținerea de informații. Informația înseamnă cunoaștere, cunoașterea înseamnă prevenție și nimic nu mi se pare mai important în ziua de astăzi decât prevenirea războiului.
Este foarte bine că am alocat doi la sută pentru apărare, că ne cumpărăm armament modern, capabil să ucidă mai mult, mai repede, mai eficient și mai în siguranță pentru militari. Dar ne întrebăm: asta ne dorim? Este util pentru descurajare, dar cu bani mult mai puțini și cu încredere și dăruire poți, prin spionaj, să obții informație care să-ți prevină războiul.
Pentru că nu vorbim de acțiuni de spionaj reușite, nimeni nu vorbește despre ele, dar în cazul unui eșec în spionaj, prețul plătit, care înseamnă câteva persoane, condamnate, poate executate, suferință pentru membrii de familie, o situație jenantă pentru ministere de externe și ceva explicații pe la conferințe între șefi de stat și de guvern, este infinit mai mic acest preț, decât prețul pe care-l plătim într-o confruntare militară în acestă epocă, care înseamnă zeci de mii, mii de victime, civili sau militari, pierderi uriașe materiale, etc.”, a explicat fostul director interimar SIE.
Silviu Predoiu: „Toată lumea spionează”
„Orice poveste ține dacă este spusă cu dăruire și dacă este spusă adaptând-o la nevoile țintei. Ori asta înseamnă spionajul. Să identifici deținătorul de informație și să creezi o poveste care să îl facă pe el să se împace cu gestul pe care i-l ceri să-l comită”, a spus Silviu Predoiu.
„Toată lumea spionează pentru că este o alternativă care îți permite să previi alte forme de acțiune mult mai greu de tolerat decât spionajul. Este foarte important și de făcut oricând, în toate sezoanele, ca să spunem așa”, a adăugat Silviu Predoiu.
Silviu Predoiu: „Nu există rețetă sigură protecția informațiilor clasificate”
„Nu există rețetă sigură. Întotdeauna cei de la securitate internă cunosc foarte multe elemente, pentru că ăsta este job-ul lor, despre deținătorii de informație, dar niciodată nu au coșmaruri pentru ce cunosc.
Coșmarul lor este dat de ceea ce nu cunosc. Este dat de întrebarea care nu te lasă nici ziua nici noaptea: oare ce nu știu încă?
De aceea, normele NATO prevăd controale frecvente, controale inopinate, interviuri, completare de documente, monitorizare aleatoare sau dedicată, pe momente operative și așa mai departe a subiecților. Toți cei care dețin informații clasificate pot fi ținta unor acțiuni de spionaj”, a mai spus Silviu Predoiu.
Silviu Predoiu: „Ce a făcut generalul-maior Iulian Gherghe este o nemeritată palmă în onoarea tuturor militarilor. A fost un lanț de slăbiciuni și de vulnerabilități care a permis o asemenea atitudine”
„Ce a făcut generalul-maior Iulian Gherghe este o nemeritată palmă în onoarea tuturor militarilor, în această epocă a generalizărilor nepermise. Am vazut o grămadă de articole în presă care se terminau cu toți, ei sunt cei care, pensionarii speciali și așa mai departe.
Ce a făcut dumnealui este o palmă nemeritată pentru toți ceilalți corecți și harnici. Nu este în regulă și tocmai de aceea este bine să vorbim despre acest lucru. Iar faptul că el a fost documentat și sancționat, urmează să se ia măsuri, că înțeleg că și-a recunoscut fapta, nu schimbă cu nimic situația. Și este foarte greu să le spui oamenilor: noi răspundem pentru dumneavoastră, noi vă apărărm pe dumneavoastră”, a spus Silviu Predoiu.
„Dincolo de acest aspect, rămân foarte multe lecții și sper ca cei în măsură, colegii din DGIA, dar nu numai ei, să le învețe. Eu mă îndoiesc că domnul general a fost un elev la școala militară integru desăvârșit, corect, cinstit, un locotenent foarte bun, un locotenent-major dedicat, un căpitan și așa mai departe și s-a apucat de furat când era general, pentru că nu pot să-l numesc altfel decât furt. Înseamnă că așa a fost dintotdeauna.
Personalitatea se formează în tinerețe, caracterul se formează în tinerețe. Putem să modificăm comportamente, așa cum vedem, dar nu caracterul. Rolul măsurilor de control la încadrare, testelor, aceasta vizează: descoperirea celor cu anumite tare, inadecvări la restricțiile și așteptările de la un cadru militar”, a adăugat Predoiu.
„Pe parcursul carierei, sunt nenumărate acțiuni de control, de verificare. Faptul că dumnealui a stat un an de zile cu suma respectivă, 180.000 de dolari, în fișet, îmi arată că nimeni nu i-a făcut niciun control. Eu, inclusiv ca director interimar al serviciului, aveam cel puțin două controale inopinate pe an la fișet.
Evident că puteam să spun colegilor să-și vadă de treabă, dar cum mai puteam eu după aceea să le cer să-și facă datoria. A fost un lanț de slăbiciuni și de vulnerabilități care a permis o asemenea atitudine”, a mai spus Silviu Predoiu.
Silviu Predoiu: „În alte țări nimeni nu a spus că protestele anti-restricții sunt organizate de servicii”
„Concomitent cu protestele de la noi au avut loc proteste în Italia, în Austria, în Elveția. Proteste tot anti-restricții. Au avut loc proteste masive în Germania. Citeam undeva că în orașul Kasel, 20.000 de oameni au protestat, au avut loc ciocniri violente cu poliția, a fost nevoie de intervenții cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.
În ciuda dimensiunilor, la ei nimeni nu a spus că mișcările sunt organizate de serviciile de informații. Nimeni n-a spus că participanții sunt needucați, analfabeți, funcționali sau nu, sau că sunt niște sărăntoci care locuiesc împreună cu părinții.
La noi s-au spus toate astea. Pentru că întotdeauna preferăm să vedem lucrurile așa cum ne convin. Noi căutăm teorii ale conspirației. Singura conspirație este a prostiei și a nesimțirii. Atunci când iei măsuri care limitează drastic drepturi fundamentale, ca dreptul la liberă exprimare, dreptul la liberă circulație, dreptul la protest, trebuie să te aștepți ca lumea să vrea explicații”, a spus Silviu Predoiu.
„Atunci când explici ceva și ai senzația sau certitudinea că cel de vizavi nu înțelege, este reflexul cel mai simplu să spui că respectivul interlocutor este prost sau incapabil să te înțeleagă. Pentru că alternativa care îți rămâne este că tu ești prost sau incapabil să explici. Ambele sunt la fel de nepermise”, a adăugat Silviu Predoiu.
„Mitingurile atrag după ele și elementele recalcitrante. Le întâlnim întotdeauna. Asta nu înseamnă nici că ele le-au determinat și nici că serviciile sunt în spatele acestor acțiuni, serviciile noastre, într-o teorie a conspirației, sau serviciile străine”, a explicat Predoiu.
Silviu Predoiu: „Am fost martori la foarte multe răzgândeli”
„Am auzit cu ceva timp în urmă, tot un oficial al aceluiași guvern, spunând că de la 1 aprilie, se vor lua măsuri astfel încât fiecare cetățean înscris pe platforma de vaccinare să poată să-și vadă poziția pe care se află. A venit 1 aprilie și același demnitar a spus că am înțeles greșit, nu a spus asta.
Să vedem ce se va spune pe 2 iunie, pe 3 iunie, pentru că am fost martori împreună la foarte multe răzgândeli, care nu sunt de natură să genereze încredere. Se închid magazinele la ora 6.00. E o măsură fermă. Și după aceea am văzut tot felul de oficiali care au spus poate ne-am pripit, poate mai reevaluăm”, a conchis Silviu Predoiu.
Partenerii noștri