• Organizațiile pentru drepturile omului, inclusiv Fundația Clooney, dau în judecată soldații ruși pentru crimele de război din Ucraina.
  • Pe baza principiilor jurisdicției extrateritoriale, organizațiile cer autorităților austriece să deschidă anchete penale și să emită mandate internaționale de arestare împotriva suspecților.
  • Plângerea se bazează pe cazul a două femei ucrainene care au fost violate de soldații ruși, în primele zile ale invaziei ruse din februarie 2022.

Centrul pentru Aplicarea Internațională a Drepturilor Omului (CEHRI) și Fundația Clooney pentru Justiție (CFJ), condusă de avocata pentru drepturile omului de la ONU Amal Clooney și soțul ei, actorul George Clooney, au depus o plângere penală împotriva soldaților ruși, scrie BILD.

Luni, cele două organizații au anunțat că au depus o plângere la Parchetul Federal din Austria, cerând o anchetă privind crimele de violență sexuală și omor comise de forțele ruse în Ucraina. Cazul se bazează pe dovezi împotriva soldaților ruși care au ocupat un sat din regiunea Kiev în primele zile ale invaziei ruse din februarie 2022.

Victimele violurilor

CFJ reprezintă două femei ucrainene, „Olena” și „Olha” (nume schimbate), care au fost violate de soldații ruși în acea perioadă. „Acest caz este înainte de toate o mărturie a curajului incredibil al celor două femei ucrainene care au decis să vorbească și să caute dreptate”, a declarat Anya Neistat, director juridic al inițiativei Docket a ECJ.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Potrivit plângerii, soldații ruși beți, însoțiți de comandantul lor, le-au luat pe cele două femei din casele lor, în timpul nopții – când Olena a întrebat dacă vor fi ucise, comandantul a răspuns că nu au de ce să se teamă, pentru că „băieții vor doar să se distreze”.

Deși cele două femei au fost supuse violurilor și altor forme de abuz sexual de către soldații ruși, ambele au reușit să scape și să se întoarcă la casele lor. Ulterior, satul a fost eliberat de trupele ucrainene, iar una dintre femei a rămas acolo, în timp ce cealaltă a fugit în Austria.

Ancheta internațională

CEHRI, o organizație non-profit austriacă, a realizat o analiză juridică care arată că Austria are autoritatea de a ancheta și pedepsi aceste crime ca fiind crime de război și crime împotriva umanității.

Plângerea vizează atât făptașii imediați, cât și șapte comandanți de nivel mediu și înalt, identificați ca suspecți. Cazul include probe detaliate colectate în Ucraina, precum și o analiză a datelor deschise despre făptași și structurile de comandă.

CEHRI îndeamnă autoritățile austriece să deschidă anchete și să emită mandate internaționale de arestare.

Citește și