• Între 2014 și 2018 DNA a făcut 2.902 dosare pe magistrați
  • DNA a avut 5.935 măsuri de supraveghere a judecătorilor
  • 75 de judecători ai ICCJ au avut dosare penale

Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție este primul proiect de lege al noului ministru, Stelian Ion. A generat reacții puternice în magistratură mutarea puterii asupra judecătorilor la DNA, dar și a aproape 6.000 de dosare penale.

Numeroși magistrați, între care și fostul judecător CSM Toni Neacșu reclamă întoarcerea la vremuri apuse. Ministrul Stelian Ion a explicat într-un dialog cu Marius Tucă și Sorina Matei de ce intenționează să desființeze Secția Specială.

Spune că a vrut desființarea SIIJ încă dinainte ca ea să existe, dar și că DNA sau oricare altă instituție trebuie să renunțe la show-ul cătușelor la televizor.

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?

Sorina Matei, jurnalist: „Vreau să vă Întreb de ce doriți desființarea SIIJ?”

Stelian Ion, ministrul Justiției: „Sunt mai multe motive. Această secție avea ocazia să ne demonstreze tuturor care am contestat înființarea ei la momentul respectiv. Din păcate, nu s-a întâmplat lucrul ăsta. După atâta timp tragem linie și vedem care sunt marile rezultate ale SIIJ vom constata părți negative, incomensurabil mai mari decât cele pozitive.”

„Sunt câteva exemple (…) presiuni foarte mari, pe care eu le apreciez ca fiind direcțioante cu intenție pe blocarea numirii doamnei Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror european.”

„Pe de altă parte, chestiniile care se reproșau DNA-ului, că e un întreg spectacol în fața acestei instituții, SIIJ a promovat, mi s-a părut, fățiș. Când erau subiecte importante, presa știa așa din întâmplare, erau chemați ori membri ai CSM.”

Sorina Matei: „Îmi aduc aminte că și la DNA oamenii erau scoși cu cătușele prin poarta instituției și s-au cerut arestări preventive și ulterior spețele au fost clasate.”