• Statele Unite au renunțat la sancțiuni pentru a permite transferul a 6 miliarde de dolari în fonduri iraniene din Coreea de Sud în Qatar. Acesta este un pas necesar pentru a efectua un schimb de prizonieri.
  • Pe 10 august, SUA-Iran au căzut de acord că cinci cetățeni americani reținuți de Iran vor fi transferați în schimbul fondurilor necesare, cât și eliberării a cinci deținuți iranieni din Statele Unite ale Americii
  • Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Adrienne Watson: „Fondurile iraniene pot trece de la un cont restricționat la altul și rămân limitate doar la comerțul umanitar”.

Statele Unite au renunțat la sancțiuni pentru a permite transferul a 6 miliarde de dolari în fonduri iraniene din Coreea de Sud în Qatar. Acesta este un pas necesar pentru a efectua un schimb de prizonieri anunțat anterior dintre SUA și Iran, potrivit unui document american văzut de Reuters luni.

Pe 10 august, SUA-Iran au căzut de acord că cinci cetățeni americani reținuți de Iran vor fi transferați în schimbul fondurilor necesare, cât și eliberării a cinci deținuți iranieni din Statele Unite ale Americii.

Potrivit documentului Departamentului de Stat văzut de Reuters, secretarul de stat Antony Blinken a stabilit că renunțarea la sancțiuni este în interesul securității naționale a Statelor Unite.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Documentul trimis comitetelor Congresului american marchează pentru prima dată când Guvernul american a recunoscut oficial că eliberează cinci iranieni reținuți în Statele Unite, ca parte a acordului pentru a asigura libertatea celor cinci cetățeni americani.

„Permiterea transferului acestor fonduri din conturi restricționate iraniene deținute în Republica Coreea în conturi din Qatar, pentru comerț umanitar, este necesară pentru a facilita eliberarea acestor cetățeni americani”, se arată în document.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Adrienne Watson, a declarat luni seara într-o declarație că Blinken, pe 8 septembrie, a întreprins „un pas procedural într-un proces în desfășurare pentru a se asigura că fondurile iraniene pot trece de la un cont restricționat la altul și rămân limitate doar la comerțul umanitar”.

Citește și: