• Statele Unite au renunțat la sancțiuni pentru a permite transferul a 6 miliarde de dolari în fonduri iraniene din Coreea de Sud în Qatar. Acesta este un pas necesar pentru a efectua un schimb de prizonieri.
  • Pe 10 august, SUA-Iran au căzut de acord că cinci cetățeni americani reținuți de Iran vor fi transferați în schimbul fondurilor necesare, cât și eliberării a cinci deținuți iranieni din Statele Unite ale Americii
  • Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Adrienne Watson: „Fondurile iraniene pot trece de la un cont restricționat la altul și rămân limitate doar la comerțul umanitar”.

Statele Unite au renunțat la sancțiuni pentru a permite transferul a 6 miliarde de dolari în fonduri iraniene din Coreea de Sud în Qatar. Acesta este un pas necesar pentru a efectua un schimb de prizonieri anunțat anterior dintre SUA și Iran, potrivit unui document american văzut de Reuters luni.

Pe 10 august, SUA-Iran au căzut de acord că cinci cetățeni americani reținuți de Iran vor fi transferați în schimbul fondurilor necesare, cât și eliberării a cinci deținuți iranieni din Statele Unite ale Americii.

Potrivit documentului Departamentului de Stat văzut de Reuters, secretarul de stat Antony Blinken a stabilit că renunțarea la sancțiuni este în interesul securității naționale a Statelor Unite.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC

Documentul trimis comitetelor Congresului american marchează pentru prima dată când Guvernul american a recunoscut oficial că eliberează cinci iranieni reținuți în Statele Unite, ca parte a acordului pentru a asigura libertatea celor cinci cetățeni americani.

„Permiterea transferului acestor fonduri din conturi restricționate iraniene deținute în Republica Coreea în conturi din Qatar, pentru comerț umanitar, este necesară pentru a facilita eliberarea acestor cetățeni americani”, se arată în document.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Adrienne Watson, a declarat luni seara într-o declarație că Blinken, pe 8 septembrie, a întreprins „un pas procedural într-un proces în desfășurare pentru a se asigura că fondurile iraniene pot trece de la un cont restricționat la altul și rămân limitate doar la comerțul umanitar”.

Citește și: